foto-1.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ТРАДИЦИЈА НАМ ПОМАЖЕ ДА ИДЕМО НАПРЕД, БУДЕМО ЈЕДИНСТВЕНИ И БОЉИ: Александар Шапић на обележавању Спасовдана

13.06.2024.

ТРАДИЦИЈА НАМ ПОМАЖЕ ДА ИДЕМО НАПРЕД, БУДЕМО ЈЕДИНСТВЕНИ И БОЉИ: Александар Шапић на обележавању Спасовдана
Величина слова

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, патријарх српски Порфирије и председник Владе Србије Милош Вучевић обележили су данас градску славу Спасовдан ломљењем славског колача у Старом двору.

Обраћајући се званицама, Шапић је изразио задовољство што смо, како је рекао, сада већ други пут од када постоји ово здање, баш на овом месту у присуству патријарха српског Порфирија ломили славски колач и на овај начин обележили славу града Београда.

Желим да ово постане део традиције и драго ми је што ове године настављамо у том правцу."

Александар Шапић поводом обележавања градске славе Спасовдана

– Желим да ово постане део традиције и драго ми је што ове године настављамо у том правцу. Драго ми је што је ту мој пријатељ, председник српске владе Милош Вучевић, и то треба да буде још један показатељ да смо сви ми једна страна, да смо сви на истом задатку. Желимо да у периоду испред нас покажемо како на различитим нивоима власти треба да сарађујемо, имамо сталну комуникацију и да покажемо колико је важно да у свим сферама друштва водимо синхронизовану и јединствену политику за интересе српског народа – рекао је Шапић.

Он је додао да постоји покушај једног дела јавности да се све што је традиционално покаже као ретроградно.

foto-3.jpg
београд.рс

– Мислим да је управо обрнуто, да оно што је традиционално треба да нам помогне да идемо напред, да будемо бољи и успешнији. Изузетна је част што је Српска православна црква са нама домаћин градске славе. Потпуно сам сигуран да се у будућности, и како се буду мењали људи који воде град, ова традиција неће мењати, да ће постати природно што српски народ и наш град и заслужују. Хвала свима који су дошли да заједно обележимо овај важан дан. Нека нам је срећан Спасовдан – истакао је Шапић.

„Желимо да у периоду испред нас покажемо како на различитим нивоима власти треба да сарађујемо, имамо сталну комуникацију и да покажемо колико је важно да у свим сферама друштва водимо синхронизовану и јединствену политику за интересе српског народа.”

Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда

Патријарх Порфирије је нагласио да је данас слава, а када је слава онда је и радост.

– Слава је ослањање на корене, али у исто време и поглед у будућност. Славимо аутентичног, правог и јединог Бога, али данас славимо и аутентичног и правог човека. Славимо јединство између Бога и човека, али и јединство људског рода, породице, града, свога народа. Зато није случајно да је Спасовдан изабран да буде слава престоног града – рекао је српски патријарх.

foto-7.jpg
београд.рс

Свечаности су присуствовали члан Привременог органа Никола Никодијевић, београдски надбискуп Ладислав Немет, београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, свештенство СПЦ, народни посланици, министри, градски секретари и председници општина.

Традиционална спасовданска литија од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве одржаће се вечерас од 19 часова.

Традиција ломљења славског колача после петнаест година враћена је 2023. године у Стари двор. Тада се Александар Шапић, током свог градоначелничког мандата, заједно са српским патријархом Порфиријем обратио званицама на пријему поводом градске славе – Спасовдана и истакао да је Спасовдан слава свих Београђана.

Фотографије можете преузети овде.
Видео-материјал можете преузети oвде.

Извор: Беоинфо

Подели вест