Prostorni prikaz 23.jpg
природњачки музеј

природњачки музеј

Градске актуелности

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ: Наменски објекат у „Парку пријатељства“ на Ушћу

14.06.2024.

ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ: Наменски објекат у „Парку пријатељства“ на Ушћу
Величина слова

Природњачки музеј у Београду ће ускоро у „Парку пријатељства“ добити наменску зграду

Након скоро 130 година постојања, један од најдуговечнијих музеја у Србији добиће први пут наменску зграду, која ће бити смештена у „Парку пријатељства“ у Новом Београду. 

Изградњом нове зграде, један од најзначајнијих музеја у Србији добиће неопходне услове за смештај и трајно чување збирки, које се тренутно чувају у депоима на Врачару.

Prostorni prikaz 12.jpg
природњачки музеј

„Нажалост протекло је много година, следеће године ћемо прославити 130 година од оснивања музеја, 130 година сна, 130 година али истовремено не само сањања већ интензивног рада, истраживања, проучавања, обогаћивања збирки, толиког обогаћивања да данас имамо ни мање ни више скоро 2 милиона предмета које по условима музеологије, често кажем љубоморно чувамо у нашим депоима управо у ове две зграде н у Његошевој улици на Врачару”, рекао је директор Природњачког музеја Славко Спасић

У видеу испод се налази цела изјава директора Природњачког музеја Славка Спасића.

Нова музејска зграда налазиће се између Палате Србија и Великог ратног острва, а у продужетку зграде ка Земуну биће и акваријум. С обзиром на то да ће оба објекта бити испод земље, бирала се локација за изградњу где има најмање стабала.

„Идеја о настанку Природњачког музеја потекла је од Професорског друштва које је на својој седници давног децембра 1893. године разматрало идеју о оснивању музеја каквог заслужује Србија - музеја који се тако тада називао Јестаственичког музеја.”

Славко Спасић, директор Природњачког музеја

Зграда музеја биће изграђена према идејном решењу академика проф. Бранислава Митровића и архитектонског студија „МИТарх“. Овим решењем предвиђено је и да фасада музеја буде стаклена према левој обали Дунава, као и да има зелени кров, који ће бити доступан посетиоцима.



Подели вест