MIX_4591.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПРЕДА МНОМ ЈЕДАН ВЕЛИКИ МОТИВ ДА НАСТАВИМ СВЕ ШТО ЈЕ ЗАПОЧЕТО: Александар Шапић изабран за градоначелника Београда

24.06.2024.

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПРЕДА МНОМ ЈЕДАН ВЕЛИКИ МОТИВ ДА НАСТАВИМ СВЕ ШТО ЈЕ ЗАПОЧЕТО: Александар Шапић изабран за градоначелника Београда
Величина слова

Александар Шапић изабран је на данашњој седници за градоначелника Београда, на предлог председника Скупштине града Николе Никодијевића. Њему је ово други мандат, а изабран је на период од четири године.

Обраћајући се одборницима Шапић је захвалио свима који су указали поверење њему, заменици градоначелника, као и будућој градској влади и истакао да се нада да ће то указано поверење сви заједно оправдати.

Пред нама су велики изазови" 

Александар Шапић, градоначелник Београда

 - Осећам задовољство јер нисам човек склон еуфорији, али сам фокусиран на оно што нас чека. Најважније је да Београд излази из ванредног стања и наставља тамо где је стао, а пред нама су велики изазови. Иако су ме звали одлазећи градоначелник ево сада сам долазећи, мада немам више амбиција да после овог мандата имам нови. Зато су ове четири године преда мном један велики мотив да наставим све што је започето, да урадимо велике и важне ствари и оставимо Београд са таквим променама које није имао протеклих неколико деценија – рекао је Шапић.

MIX_4483.jpg
београд.рс

Он је у експозеу истакао да жели да управо на конкретним стварима које су урађене у протекле две године, заснује објективно поверење и наду да ће се остварити све оно што је планирано.

– Овде сам чуо многе речи изречене на мој рачун у маниру који сам гледао претходне две године. Занимљиво је да људи који не желе апсолутно ништа да ми признају, а ни људима који раде са мном, не признају ни то да очигледно имам велику срећу у животу. Јер када сте петнаест година на најодговорнијим местима у локалној политици, десет година водите најмногољуднију градску општину, пре тога сте две године у кабинету градоначелника, када сте годину и по дана градоначелник Београда и бивате опет изабрани, када излазите увек на изборе као носилац листе и иако су то чињенице, онда вам се импутира да сте неспособни и да не знате ништа, да вас нико не воли, ни бивша ни садашња странка, да ме мрзе сви одборници и сарадници. Онда ми признајте да бар имам среће, неку вештину морам да имам јер је немогуће да се 15 година налазим на одговорним функцијама, а да немам баш ни једну карактеристику на основу које бих могао да будем ту свих ових година – истакао је Шапић.

У једном делу медија, како је истакао, не постоји ни један једини извештај по којем било која ствар коју смо урадили представља нешто што ваља.

– Имам утисак да одређени људи, који по правилу критикују сваки потез актуелне градске власти, никада немају потребу да се осврну и погледају иза себе на оно што су у животу постигли. Мој живот и каријера су мерљиви, било да говоримо о периоду када сам био активни спортиста, било о ових 15 година колико се бавим локалном самоуправом. Једноставно, имам утисак да за одређене људе буквално ништа што је урађено у претходне две године није добро – нагласио је Шапић.

MIX_4242.jpg
београд.рс

Градоначелник је рекао да појединима није добро ништа од онога што је урађено претходне две године, те да треба да се одрекну свега што је постигнуто и унапређено у граду.

– Преко 150 милиона евра је опредељено за социјалне мере, тако да би све то, ако не ваља, морало бити укинуто. Морала би бити укинута Одлука о бесплатним вртићима, као и субвенционисање приватних вртића, ђачка помоћ која ће ове године износити 20.000 динара, бесплатни уџбеници, бесплатни часови енглеског језика, а да почне наплаћивање свих услуга социјалне заштите, те да се уведу листе чекања за личне пратиоце за децу, геронто-домаћице, персоналне асистенте за одрасле. Морали би да затворе новоизграђени, најмодерније опремљен Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Барајеву, да девастирају шест опремљених и обновљених дневних боравака. Морали би да укину и новогодишње ваучере од 6.000, бесплатне базене у току лета за све Београђане, да промптно смање повећане плата васпитачицама, уз то иде и одлука о солидарној помоћи која је била 25.000 динара, а сада је 40.000 динара за све запослене у предшколским установама, те да сруше 11 вртића, од којих је осам у изградњи. Данас 80.000 деце иде у вртиће, пре десет година било их је 45.000. Након вртића би морали да сруше пет основних школа, од којих су три обнове у току, али и да униште више од 500 обновљених и реконструисаних улица, да укину кружне токове које смо масовно кренули да постављамо, затрпају подвожњак испод железничке пруге који би требало да растерети једну од најпрометнијих улица на Новом Београду, Омладинских бригада – нагласио је Шапић.

MIX_4095.jpg
београд.рс

Данас 80.000 деце иде у вртиће, пре десет година било их је 45.000" 

Александар Шапић, градоначелник Београда

Он је рекао да би очекивао да они који критикују све што је досада урађено у граду Трг Николе Пашића врате у време Маркса и Енгелса, те да склоне и Николу Пашића.

– Да укину више од 2.600 паркинг места, затрпају подземне гараже у Влајковићевој која се управо ради, Скерлићевој која започиње ускоро да се ради, као и гаражу Хала Пинки која је отворена. Очекивао бих да укину одлуку којом је омогућено претварање свих површина у власништву града и републике у паркинг зоне, затим да крену и на пијаце. Да руинирају реконструисану пијацу у Борчи, као и пијацу Стари меркатор, да поруше пијаце у Обреновцу и Лазаревцу које се граде, да откопају више десетина примарне и секундарне водоводне мреже, обуставе наставак изградње водовода Макиш-Младеновац, униште гробље кућних љубимаца. Нову аутобуску станицу на Новом Београду, која ће бити једна од најбољих у Европи, да поруше, изравнају и врате у пређашње стање, обуставе радове на метроу, размонтирају више десетина дечјих игралишта, спортских терена и теретана на отвореном, затворе канализациону црпну станицу у Крњачи, затворе реконструисане клубове за пензионере, а реконструкцију зграде Хитне помоћи што пре зауставе и врате и пређашње стање. Да прекину праксу ноћних радова, контролу буке у угоститељским објектима и врате такси возила да буду шарена – рекао је први човек престонице.

Шапић је истакао да неће дозволити да се укине број 11–0–11 који је уведен као јединствен број телефона и да такав сервис не постоји у овом делу Европе.

– Кренули смо у сређивање београдског приобаља јер нам је Бог дао да живимо на ушћу две велике реке. Раскинули смо уговор са Кенткартом и увели нови, једноставнији и далеко транспарентнији систем управљања јавним превозом. Данас је јавни превоз у нашем граду најјефтинији у овом делу Европе. Уведена је нова опрема за оперативно контролни центар за праћење возила која доприноси бољој контроли возила. Они би уништили више стотина нових возила која су постала саставни део јавног превоза и вратили стара расходована, вратили уговоре приватницима који добијају паре од града, а немају обавезу било шта да инвестирају, нити да купе нова возила. Да се настави са бацањем пара у градско саобраћајно којем ће се плаћати најскупља цена по километру уз додатно инвестирање у возила и субвенције за плате, уместо да се приватници натерају да обезбеде нова возила. Траже да се укине услов да сва возила у центу града саобраћају на гас, да се уклоне информативне табле и укину план за стајалишта широм града – поручио је новоизабрани градоначелник.

Према његовим речима, они који желе да спрече развој града траже обустављање постављања 102 комунално-безбедносна објекта који ће бити постављени широм нашег града, који ће бити повезани са свим вртићима и школама и саставни део безбедносног пројекта који не постоји нигде у Европи.

– Укинули би и манифестацију Београдски дани породице која је постала препознатљива широм региона, а хвалили би се фестивалима попут Мирдите и другима манифестацијама поноса – рекао је Шапић.

Како је навео један од најважнијих споменика културе нашег града Споменик браниоцима Београда из 1915. године би уништили и вратили у пређашње стање, а исто то би урадили и са Спомен парком краљева чесма у Лисичијем потоку, који смо такође уредили. Претпоставља да би укинули и Завод за спорт и медицину и смањили новчана давања свим градским спортским савезима.

– Смањили би одмах буџете свим градским општинама и вратили би их на ниво пре ове градске власти, укинули капитални буџет за приградске општине и онемогућили санацију километара атарских путева, реконструкцију десетина приградских школа, вртића, спортских терена и других пројеката. Полупали би, претпостављам плато испред Храма св. Димитрија и вратили у стање од пре 50 година као и школе у Дудовици и Јунковцу, скинули фасаду и нову столарију са Основних школа „Вока Савић” и „Кнез Лазар”, прекопали преко 10 терена и игралишта у лазаревачким селима, срушили две балон хале које су урађене од новца града. Срушили би нови спортско-рекреативни центар у Барајеву, нову Амбуланту у насељу Гај, прекопали преко 50 километара асфалтираних путева. Кад би кренули да руше продужили би према Младеновцу и срушили би две амбуланте у тој општини као и две које су у овом тренутку у изградњи. Срушили би нови вртић у Младеновцу и на десетине километара атарских путева. Дошли би и до Гроцке па би срушили и нову халу која је увелико у изградњи и нове спортске терене који су у плану да се граде – рекао је Шапић.

Што се тиче будућих пројеката претпостављам, додао је Шапић, да би зауставили уклањање Старог савског моста који кочи развој Београда и сигуран сам да би одмах кренули у затрпавање тунела који смо кренули да пробијамо, а цео тај пројекат је сигурно један од највећих у овом делу Европе и који ће смањити гужве у том делу града. Сигуран сам да би зауставили сређивање платоа у Париској улици како би добили пешачку зону од Калемегдана до Теразијске чесме. Развалили би Кнез Михаилову, а такође не би започели ни сређивање платоа испред Филозофског факултета.

MIX_4048.jpg
београд.рс

Он је напоменуо да противници његових идеја не би градили ни пешачко-бициклистички мост преко Саве, који би грађанима омогућио веома брз долазак са Новог Београда до Аде Циганлије и обратно.

–Радови на изградњи тог моста требало би да почну у року од неколико месеци. Такође, нашим политичким противницима не свиђа се ни идеја пресељења Зоолошког врта са садашње локације на Аду Циганлију, где би животиње имале много више простора и природније окружење. Претпостављам да људима који се противе свакој нашој одлуци не одговара ни најављена модернизација и највеће обнављање возног парка ГСП-а у историји Града Београда, која ће такође бити могућа због одлука актуелне градске власти. У наредне две и по године комплетан возни парк ГСП-а биће обновљен, што подразумева више од 1.000 аутобуса и 100 трамваја – навео је Шапић.

Први човек Града Београда је рекао да многи који критикују процес почетка градње канализационе мреже на левој обали Дунава.

–Људи критикују, а немају појма како тече тај процес и са каквим се проблемима сусрећемо. Веровао сам да ће тај пројекат бити покренут, али сам убеђен да ће до краја лета почети радови и да ће лева обала Дунава добити канализацију. Постоје наравно и пројекти које радимо са Републиком и без чије помоћи Град не би могао сам да их „изнесе“. Обилазница око Београда је завршена после 40 година, а радили су је заједно Република и Град. Обилазница је по први пут омогућила Граду Београду да измести тешки саобраћај из центра града. Очекује нас изградња метроа, која је по први пут постала реалност. Чекамо машину „кртицу“, која је наручена и очекујемо да стигне. Град увелико ради на експропријацији, а за неколико месеци крећу и радови које ће грађани моћи да виде и више неће представљати нешто „виртуелно“. То је пројекат од националног значаја и свакако Град не би могао сам да га реализује.
Неке од тих великих пројеката које Град реализује са Републиком су и метро као највећи капитални пројекат у последњих 50 година, изградња нове железничке станице на Новом Београду преко пута аутобуске станице, као и изградња новог сајамског простора у оквиру читавог комплекса Експо 2027.

–Изградња постројења за прераду отпадних вода у Великом селу је такође нешто што се чека деценијама. Мислим да због свих ствари које сам навео морамо да искористимо добар економски моменат у коме се Србија налази. Многе друге ствари ће бити урађене у нашем граду и тврдим вам да ће овај град имати своје највеће инфраструктурне квалитативне промене, нове социјалне мере и оно што је рађено у протеклих две године и оно што је рађено у протеклих 15 година јер да није рађено тад квалитетно не би могли да се наставимо. Можда сам ја имао мало више храбрости и одважности да неке лоше ствари одсечем па сам за то и плаћао цену и добијао ударце са свих страна – рекао је он и додао да то њему није било тешко јер има искуства и у животу је много прошао.

MIX_4118.jpg
београд.рс

Он је на крају истакао да претпоставља да би неки од опозиционих скинули све симболе српства те тако уместо српске и београдске заставе окачили шарену заставу, али како је рекао за то ће морати још мало да сачекају.

–На Скупштини Града ће се вијорити само београдска и српска застава и Београд ће бити само српска престоница и као и увек отворен за све нације вере и свих опредељења, али и град који поштује своју културу, историју, народ и државу. Развијаће се брже и боље од сваког града, не само у окружењу него и много шире, и служиће на прави понос свих нас у који у њему живимо. Док сам ја на његовом челу, биће град у коме ће се знати ред који ће водити српски градоначелник који ће заступати интересе својих житеља, који се неће снебивати и срамити да каже да је поносан што је представник праве и аутентичне београдске и српске политике – закључио је градоначелник Београда.

На Скупштини града ће се вијорити само београдска и српска застава"

Александар Шапић, градоначелник Београда

Одборници су усвојили предлог новоизабраног градоначелника Александра Шапић о именовању заменице градоначелникаВесне Видовић, која је и у претходном мандату обављала ову функцију. Такође, изабрани су и чланови Градског већа, Стево Марушић, Милош Д. Јовановић, Зоран Адамовић, Мирослав Гајић, Ђорђе Тришић, Лазар Марић, Никола Драгићевић, Миљан Дамјановић, Виолета Филип, Слободан Шолевић, др Миливоје Пајовић, Мира Јовановић и Владимир Трајковић.

Непосредно пре избора градоначелника, заменице градоначелника и чланова Градског већа одборници су усвојили и Извештај Административно-мандатне комисије о потврђивању мандата одборника Скупштине града.

Фотографије можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест