shutterstock_1929693059.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ПОЗИВ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: Акција „Црвено-бела крв” на стадиону „Рајко Митић”

26.06.2024.

ПОЗИВ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ: Акција „Црвено-бела крв” на стадиону „Рајко Митић”
Величина слова

Традиционална акција „Црвено-бела крв” одржаће се сутра и прекосутра у медија центру стадиона „Рајко Митић” од 10 до 18 часова, најављено је из Института за трансфузију крви Србије.

Акција добровољног давалаштва крви обележиће својеврсни јубилеј, с обзиром на то да се одржава тридесети пут.

Досадашњи резултати су фантастични. Током претходних 29 акција прикупљено је више од 12.000 јединица крви (близу шест тона). Готово 3.000 поносних давалаца је управо током акције „Црвено-бела крв” први пут дало крв. Рекорд је забележен у августу 2019. године, када је за два дана прикупљено 1.488 јединица крви.

Наглашено је да је ово период године када је велики дефицит давања крви, те је веома важно да се баш сада одазову сви они који желе да донирају крв. Подсећају и да једна јединица крви може да спаси и до три живота.

Крв могу да дају све особе узраста од 18 до 65 година. Потребно је да буду здраве, наспаване, да обедују пре давања крви и да не буду под дејством алкохола или неких других опијата. Интервал између давања крви треба да буде три месеца за особе мушког, односно четири месеца за особе женског пола.

„Звездаши, покажите хуманост”, наведено је у позиву.

Извор: Беоинфо

Подели вест