2627395ed8b1e60ad82ae76b80dd18a6_8729747453.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

МИЛУНКА САВИЋ ДОБИЛА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ: Београд и држава се одужили најодликованијој ратници Великог рата

27.06.2024.

МИЛУНКА САВИЋ ДОБИЛА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ: Београд и држава се одужили најодликованијој ратници Великог рата
Величина слова

Милунка Савић, наша велика хероина из Првог светског рата, добила је данас споменик у Београду.

Тим чином наш град и држава одужили су се на адекватан начин овој најодликованијој ратници Великог рата.

Свечаности је у име Града Београда присуствовала заменица градоначелника Београда Весна Видовић, која је у изјави за Беоинфо поручила да је поносна на то што је Милунка Савић, једна од најхрабријих ратница у нашој земљи, добровољац балканских ратова и Првог светског рата, добила споменик у нашем граду.

– Милунка је једина жена у свету која је одликована највишим француским орденом – Ратним крстом са златном палмом, који јој је уручио лично командант генерал Франше д’Еспере. Златну Карађорђеву звезду војничког реда добила је од престолонаследника Александра Карађорђевића, а медаљу за храброст „Милош Обилић” уручио јој је генерал Божидар Терзић, војни министар. Носилац је и два ордена Француске легије части – подсетила је Весна Видовић.

7bd816b9d54c6d1bb58c5733da865d6a_1249589651.jpg
београд.рс

 Она је указала и да је Милунка Савић на ратишту провела осам година.

– Била је у чувеном Гвозденом пуку „Књаз Михаило”, у Сремском добровољачком одреду у одбрани Београда 1915. године. Са српском војском и народом тешко рањена прешла је Албанију и учествовала у пробоју Солунског фронта. После Другог светског рата била је запослена у Заводу за израду војне одеће, а касније је радила и као чистачица. Већ болесна подигла је и школовала своју ћерку, али и усвојену и другу децу. Живела је скромно и повучено – рекла је заменица градоначелника.

011ddc10c63a42fd263a6d80379b42c0_6473252125.jpg
београд.рс

 Како је навела, за подизање овог споменика изабрано је насеље Браће Јерковић јер је у њему Милунка провела последње године живота.

– Наша велика хероина, слављена у ратовима и заборављена у миру, деценијама је живела у малој, неусловној кућици на Вождовцу, у улици која сада носи њено име. Подизање овог споменика један је од начина да се одужимо нашој храброј хероини и подсетник свима нама да треба да бринемо и да не заборављамо хероје који су живот посветили борби за српски народ. Ми данас живимо у миру и надам се да никада више ниједан грађанин своје херојство неће морати да заслужује у ратовима, али свако од њих треба да нам служи за пример како да се свакога дана својим радом и посвећеношћу храбро боримо за нашу Србију – поручила је Весна Видовић.

Премијер Владе Републике Србије Милош Вучевић рекао је да су неустрашиве Српкиње, које су у великим ратовима показале пожртвовање и несебичност, оставиле дубок траг у историји.

– Бугарски окупатор у Првом светском рату је сматрао да су наше жене живи центар српског духа. У њуховим документима је стајало: „Истребљење србизма представља у ствари истребљење српских жена које су најмоћнији фактор србизма” – навео је Вучевић и подсетио на бројна одликовања и ратне подвиге Милунке Савић, те се запитао да ли у данашњем времену себичности и материјализма можемо да појмимо њену жртву.

56e8dd0e4816b350d2219a59d335154f_1170448900.jpg
београд.рс

 Како је председник Владе рекао, она је дуго времена била скрајнута и заборављена у „југословенском управљачком експерименту”, а сада се та историјска неправда исправља.

Захвално српство се данас сећа ове неустрашиве ратнице и захваљујем свима за подизање овог споменика, као и присутнима, јер то показује да нам је потребно јединство. Град Београд овим спомеником враћа мали део дуга жртви и херојству Милунке Савић. Захваљујући њој, читав свет је могао да види снагу родољубља српске нације и да разуме колико Срби цене и љубе слободу – истакао је Вучевић.

Догађају су присуствовали представници државе, Војске Републике Србије, Српске православне цркве, Општине Вождовац, в. д секретара за урбанизам и грађевинске послове Марко Кулић, као и секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић.

 Извор: Беоинфо

Подели вест