Град Београд - ВИКЕНД У БЕОГРАДУ 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

КАКО ПРОВЕСТИ ВИКЕНД У БЕОГРАДУ: Одлазак у природу и упознавање знаменитости

28.06.2024.

КАКО ПРОВЕСТИ ВИКЕНД У БЕОГРАДУ: Одлазак у природу и упознавање знаменитости
Величина слова

Предах од свакодневних обавеза током викенда, Београђани и гости главног града могу потражити упознајући знаменитости и историју престонице или одласком на мирна зелена пространства која представљају природно добро Београда.

Највећи град у нашој земљи има узбудљиву културу и историју, коју посетиоци, али и становници главног града могу видети у неком од престоничких музеја. Осим тога, у Београду, скривена од градске буке и ужурбаног живота, налазе се уређена излетишта која су идеална за уживање, као и рекреацију.

Одлазак у музеј или у природу могу бити идеалан бег, посебно током топлих летњих дана. У наредном делу текста следе предлози локација које могу бити део плана за викенд у Београду.

ПАРК-ШУМА КОШУТЊАК
Љубитељима природе и рекреације Кошутњак нуди бројне садржаје као што су терени за фудбал, одбојку, кошарку, рукомет, затворени базен, а током летњег периода доступно је пет отворених базена.

Природно богатство Кошутњака су шуме листопадног и четинарског дрвећа које су испресецане стазама. Захваљујући богатој понуди спортских и забавних активности у природи, Кошутњак је једно од омиљених излетишта Београђана.

АВАЛА
Најнижа шумадијска планина налази се на око 500 метара надморске висине, на њој је настањено скоро 600 биљних врста, шума чини око 70 одсто њеног пространства.  

Град Београд - ВИКЕНД У БЕОГРАДУ 3.png
београд.рс

Налази се у непосредној близини Београда, а осим бујне вегетације и природних лепота, посетиоци могу видети споменике и знаменитости, као што су Авалски торањ, један од препознатљивих симбола града, Споменик Незнаном јунаку и Споменик совјетским ратним ветеранима.

Авалски торањ висок је 204,68 метара и највиша је грађевина овог типа на Балкану.

АДА ЦИГАНЛИЈА
Током летњег периода Ада Циганлија постаје једно од омиљених излетишта, због највеће градске плаже коју нуди Савско језеро, као и бројних спортских и забавних активности.

Почела сезона купања на Ади Циганлији5.jpg
београд.рс

Одбојка на песку, фудбал, рукомет, тенис, голф, кошарка, банџи џамп, зип лајн, аква ски, педалина, вожња возићима само су неки од садржаја које нуди „београдско море“. Паузу између бројних спортских активности, посетиоци могу пронаћи у неком од ресторана и кафића који су распоређени око Савског језера.

НАРОДНИ МУЗЕЈ
Народни музеј у Београду једно је омиљених одредишта, како за становнике Београда, тако и за бројне туристе. Музеј садржи богату изложбену и издавачку делатност, а недељом је бесплатан улаз за све.

Народни музеј садржи вредне примерке од доба палеолита па све до уметности 20. века. Поставка музеја организована је на три нивоа и заузима површину од 5000м².

Специјали_Симболи Београда_Народни музеј 9x16.00_00_34_05.Still047.jpg
београд.рс

МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ
У Парку пријатељста на Ушћу налази се Музеј Савремене уметности који чува богату колекцију уметничких дела од 1900. године до данас. У музеју се тренутно налази око 8000 дела, а посетиоци могу видети репрезентативну колекцију југословенске и српске уметности.

Осим сталне поставке, честе су и гостујуће изложбе светских уметника, које посетиоци могу видети. Поред зграде на Ушћу, у саставу Музеја савремене уметности су Салон МСУБ и Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

БОТАНИЧКА БАШТА „ЈЕВРЕМОВАЦ”
У центру престонице, налази се зелена оаза у којој су смештене домаће, европске и егзотичне врста дрвећа, жбуња и зељастих биљака. Ботаничка башта „Јевремовац” у свом саставу има Стакленик, Јапански врт и отворени простор који заједно чине „плућа” централног дела града.

144 СИМБОЛИ БЕОГРАДА - БОТАНИЧКА БАШТА 1.jpg
београд.рс

У Ботаничкој башти смештен је Хербаријум Универзитета у Београду који садржи преко 250 хиљада узорака васкуларних биљака. Једна од најзначајнијих колекција је збирка Јосифа Панчића у којој се налазе хербарски примерци биљака из 19. века, сакупљени на територији Србије, Црне Горе и Бугарске.

 Ботаничка башта је отворена за посетиоце сваког дана, а велике зелене површине и несвакидашње биљне врсте у самом центру града чине је идеалним местом за одмор и опуштање. 

У центру, као и на периферији Београда постоје бројни уређени паркови у којима се налазе садржаји за децу, али и значајни споменици. Попут музеја и популарних излетишта, зелене површине београдских паркова, такође могу бити идеално место за бег од градске гужве и сунца током викенда.

Подели вест