АКВАРИЈУМ НА УШЋУ 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА НА УШЋУ: Акваријум на 5.000 квадратних метара

01.07.2024.

НОВА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА НА УШЋУ: Акваријум на 5.000 квадратних метара
Величина слова

Акваријум је један од нових садржаја који је предвиђен преуређењем Парка пријатељства – Ушће.

Поред акваријума, на подручју парка „Ушће” треба да се нађу: нови скејт-парк, музеј уметности 21. века, као и прва наменска зграда Природњачког музеја. 

Према победничком тиму на урбанистичко-архитектонском конкурсу за подручје Парка пријатељства – Ушће, нова зграда Природњачког музеја налазиће се између Палате Србија и Великог ратног острва, а у њеном продужетку биће акваријум у правцу ка Земуну. Планирано је да нова музејска зграда и акваријум буду испод земље, с тим што ће њихова фасада према Великом ратном острву бити отворена, односно стаклена.

АКВАРИЈУМ НА УШЋУ 3.png
београд.рс

Зграда акваријума простираће се на 5.000 квадратних метара и биће права туристичка атракција, која ће забављати, али и едуковати посетиоце. Подводни свет и живе организме у њему моћи ће да упознају наши најмлађи, али и они старији.  

На острву Јас у Абу Дабију, главном граду Уједињених Арапских Емирата налази се „SeaWorld” највећи светски забавни парк на тему подводног света. У њему је смештено више од 100.000 животиња, а својим посетиоцима нуди чак 75 интерактивних искустава и вожњи.

АКВАРИЈУМ НА УШЋУ 2.png
београд.рс

У оквиру преуређења парка „Ушће” и његових обала, почело је уклањање нелегалних плутајућих објеката чиме ће бити смањена бука и отворен поглед на реке и Калемегдан. Сплавови ће бити уклоњени од Бранковог моста до Ушћа.

Подели вест