shutterstock_464855318 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2024. ГОДИНУ: Дата сагласност на трећи ребаланс ГСП-а

01.07.2024.

СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2024. ГОДИНУ: Дата сагласност на трећи ребаланс ГСП-а
Величина слова

Скупштина Града Београда усвојила је на данашњој седници буџет за 2024. годину, као и пакет одлука из области финансија.

 Како је образложила градска секретарка за финансије Катарина Чубрић, према закону данас је истекао период привременог финансирања, због чега је била обавеза да се до 1. јула донесе Одлука о буџету за ову годину.

– У Одлуку о буџету укључено је све оно што је започето у претходних шест месеци, као и пројекције расхода до краја године, а предвиђена су и средства за редован рад и функционисање градских организационих јединица. Такође, укључена је и помоћ за децу у износу од 20 хиљада динара, како је и најавио градоначелник. С обзиром на то да је иза нас буџетски тежак период, ограничен и лимитиран условима привременог финансирања, очекујемо да приступимо изради ребаланса већ у септембру, са свеобухватнијом анализом буџета и проценама прихода и расхода – рекла је Катарина
Чубрић.

Утврђена је и расподела прихода између Града и градских општина, чиме су дефинисани проценти прихода који се деле између Града и градских општина. Такође, дата је и сагласност на трећи ребаланс ГСП-а, које је добило додатних 1,8 милијарди текућих субвенција из буџета, тако да субвенције за 2024. годину овом предузећу износе три милијарде динара.

Када је реч о одлукама о локалним комуналним таксама и накнадама за коришћење јавних површина, прецизирано је да се измене односе на плаћање таксе за истакнуту фирму, држање моторних, друмских и прикључних возила и за држање средстава за игру, те на плаћање накнаде за коришћење јавних површина у пословне и друге сврхе, оглашавање и заузеће јавних површина грађевинским материјалом или грађевинским радовима.

Таксе и накнаде су увећане у складу са пројекцијом и упутством ресорног министарства и номиналним растом БДП-а, и то за 8,3 одсто, а одлуком су прецизирани и услови за умањење или ослобођење од плаћања такси.

Сви секретаријати и јавна предузећа и надаље ће морати да прибаве претходно мишљење Секретаријата за финансије пре покретања поступака јавних набавки и набавки радова, чија је процењена вредност виша од милион динара.

Извор. Беоинфо

Подели вест