Marija Aleksić_foto Mau Promo.jpg
Марија Алексић, директор Музеја афричке уметности
МАУ промо

Марија Алексић, директор Музеја афричке уметности
МАУ промо

Градске актуелности

ОДРЖАН АФРО ФЕСТИВАЛ У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ: Неколико хиљада посетилаца уживало у богатом програму и понуди

01.07.2024.

ОДРЖАН АФРО ФЕСТИВАЛ У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ: Неколико хиљада посетилаца уживало у богатом програму и понуди
Величина слова

Уз учешће афричких амбасада у Београду, у пријатном екстеријеру баште Музеја афричке уметности у Београду одржан је Афро фестивал.

Током протеклог викенда, неколико хиљада посетилаца уживало је у богатим програмима које су музејски сарадници припремили за љубитеље и поштоваоце афричке културе и уметности, а посебно у понуди коју су представиле афричке амбасаде. Ове године учествовала су дипломатска представништва Алжира, Анголе, Бразила, Египта, ДР Конга, Либије, Марока, Нигерије, Сомалије и Туниса, као и конзулати Габона, Јамајке и Намибије.

Велико интересовање публике привукли су посебно аранжирани штандови на којима су били изложени традиционални афрички предмети, попут маски, тканина, накита, зачина, али и кулинарски специјалитети који су дочарали аутентичан дух Африке. Фестивал је понудио и богат уметнички програм, укључујући изложбу најуспешнијих радова са ликовног конкурса Импресије о Африци и модну ревију нигеријских брендова која је организована у сарадњи са Амбасадом
Нигерије у Будимпешти и удружењем нигеријских дизајнера ЦЕЕWАБА. Посебно атрактивна била је радионица везивања афричких турбана, која је привукла велики број посетилаца жељних да науче ову традиционалну технику.

Врхунац овогодишњег фестивала био је наступ домаћег музичара и кантаутора Марка Луиса. Пуна два сата Марко је изводио бројне ауторске и друге композиције којима је разгалио публику и довео атмосферу до усијања, по већ претоплом, правом афричком поподневу.

Učesnici Afro festivala_foto Marija Piroški.jpg
Марија Пирошки

Другог дана фестивала одржан је Дурбар - централни и најсвечајнији сегмент фестивала, дан пријатељства, музике и плеса. Овог дана су се на свечаности поводом новог издања Афро фестивала обратили Марија Алексић, директорка Музеја афричке уметности, Мохамед Амин Белхаж, доајен Групе афричких амбасадора и амбасадор Краљевине Мароко, Ђура Ликар, начелник одељења за Африку и Блиски исток Министарства спољних послова, и Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународну сарадњу и европске интеграције.

Марија Алексић, директорка музеја истакла је да „Афро фестивал већ више од две деценије окупља музејску и најширу јавност кроз популарне и едукативне програме којима се промовише афричка уметност и заштита културног наслеђа. Током ових дана, Музеј афричке уметности се претвара у праву кошницу за љубитеље уметности – он постаје место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем различитих облика креативности који долазе са афричког континента”.

Мохамед Амин Белхаж, доајен Групе афричких амбасадора и амбасадор Краљевине Мароко је рекао да „Афро фестивал представља прославу афричког континента, његове уметности, културе, моде и, пре свега, снажног и трајног пријатељства и љубави између народа Србије и народа Африке. Група афричких амбасадора у Београду са задовољством учествује у активностима Дурбара на коме представљамо културе наших прелепих земаља. Овај фестивал, који је јединствен у Србији и ширем региону Западног Балкана, од свог оснивања, 1997, служи попут капије ка нашем континенту, дочекујући хиљаде наших српских пријатеља, посебно младих, на путу откривања афричког
континента”.

Afro Festival_MAU promo (1).jpg
МАУ промо

Ђура Ликар, начелник одељења за Африку и Блиски исток Министарства спољних послова је изјавио да је Република Србија посвећена унапређењу сарадње са афричким државама. „Протеклих месеци Републику Србију су посетили министри спољних послова Есватинија, Анголе, Гане, Централоафричке Републике, Гамбије, Буркине Фасо, Алжира и Тогоа и сусрели су се са председником Републике и другим званичницима. Поносни смо и на програм Свет у Србији у оквиру кога велики број студената из афричких земаља студира у Србији”, нагласио је Ликар.


Станко Благојевић, помоћник министра културе за међународну сарадњу и европске интеграције својим обраћањем је званично отворио фестивал честитајући тиму Музеја афричке уметности који, како је рекао, из године у годину организује величанствен фестивал посвећен афричкој култури. „Пријатељство које смо ми и народи Африке успоставили је настало у другачијем свету. Свет се од тада много променио, а оно што је остало је наша посвећеност неговању ових односа. Мотиви на нашим народним ношњама и ћилимима су слични онима на штитовима и ношњама афричких
народа које данас можете да видите овде. Позивам вас да уживате у томе,” истакао је Благојевић.

Marko Luis_foto Marija Piroški.jpg
Марко Луис
Марија Пирошки


Током фестивала за најмлађе посетиоце организоване су креативне радионице, попут осликавања мурала инспирисаних укара тканинама из Нигерије и Камеруна, хип-хоп плесне радионице и креирање колажа на тему замишљених путовања у Африку. Посетиоци су такође могли да се опробају у игри манкале, једној од најстаријих мисаоних игара, и вештинама Капуера Ангола. Музички део фестивала био је посебно узбудљив. Ритмове Африке на фестивал су донели ди-џеј Пен
из Нигерије и бразилски гитариста Него Замбе. Плесни наступ Доние Тембе Ђурић из Мозамбика додатно је допринео атмосфери, као и ритмови сингидундун, ђембе и сабар бубњева који су изводили перкусионисти школе Сингидундун. А велике аплаузе побрао је и бенд Авалски пут који чине страни студенти, претежно из Африке, који бораве и студирају у Србији захваљујући пројекту Свет у Србији.

Специјални гости спектакула рног наступа Марка Луиса били су позната музичарка Маја Луис и мултиинструменталиста ПетарЗ, који често наступају са Марком, заједно стварајући од концерта праву енергичну фанки-диско-афро-балканску журку обојену најразличитијим ритмовима и мелодијама. На захтев одушевљене публике, Марко је извео и неколико хитова на бис, а посебну чар финала овогодишњег фестивалског наступа био је тренутак када се Марко Луис спустио са бине и на трави, међу бројним посатиоцима који су у глас певали са њим, одсвирао последњу нумеру у пратњи свог сина Диме који, сасвим сигурно, расте у изузетног перусионисту.

Подели вест