Град Београд -  Прва наменска зграда Природњачког музеја у Београду 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА: Природњачки музеј чува Панчићеву оморику, српску рамонду, фосиле и метеорите

03.07.2024.

ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА: Природњачки музеј чува Панчићеву оморику, српску рамонду, фосиле и метеорите
Величина слова

Природњачки музеј основан је 1895. године и једини је музеј такве врсте у нашој земљи, а на Ушћу ускоро треба да добије своју прву наменску зграду.

Једна од најстаријих установа културе у Србији, у својим биолошким и геолошким збиркама чува два милиона вредних примерака, а распон старости предмета из колекције Природњачког музеја је 4,5 милијарди година.

Природњачка колекција музеја је највећа и најзначајнија у нашој држави, а њу, између осталог, чине: метеорити из времена настанка Сунчевог система, стотине милиона година стари фосили, као и примерци Панчићеве оморике и српске рамонде.

Град Београд -  Прва наменска зграда Природњачког музеја у Београду 3.png
београд.рс

Природњачки музеј налази се на две адресе, на Врачару и на Калемегдану. Изложбе музеја могу се видети у Галерији на Малом Калемегдану, а иако је простор мали за сталну природњачку поставку, у њој су на занимљив начин приказане атрактивне изложбе из историје природе.

Директор Природњачког музеја Славко Спасић истиче да је веома важно да збирке музеја које се чувају у депоима буду изложене, као и да је потребно обезбедити адекватан изложбени простор. „Кроз дуги низ година, деценија дакле као што сам навео, пуно се радило, пуно се истраживало, али је увек, свих година, тињала идеја, жеља да се добије простор какав се заслужује”, рекао је Спасић.

Цела изјава директора Природњачког музеја Славка Спасића налази се у следећем видеу. 

Након скоро 130 година постојања, Природњачки музеј добиће први пут наменски објекат у „Парку пријатељства“ на Ушћу, који ће пружити неопходне услове за смештај и трајно чување вредне колекције, која се налази у депоима на Врачару. 

Подели вест