FOTO-2 (2).jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПОСЛЕДИЦЕ НЕВРЕМЕНА ОД СИНОЋ УКЛАЊА 1.500 КОМУНАЛНИХ РАДНИКА: Градоначелник Александар Шапић о суперћелијској олуји

02.07.2024.

ПОСЛЕДИЦЕ НЕВРЕМЕНА ОД СИНОЋ УКЛАЊА 1.500 КОМУНАЛНИХ РАДНИКА: Градоначелник Александар Шапић о суперћелијској олуји
Величина слова

Градоначелник Београда Александар Шапић истакао је да се ситуација у граду после великих падавина стабилизује, те да је од синоћ на терену 1.500 радника свих комуналних служби који уклањају последице невремена.

– Имали смо више од 250 интервенција наших јавних комуналних предузећа, а на терену је ангажовано 118 цистерни и транспортних возила, као и 22 чистилице, 463 радника „Градске чистоће”, односно укупно 1.500 радника свих градских служби. Ситуација почиње да се стабилизује – рекао је Шапић.

FOTO-1 (2).jpg
београд.рс

Градоначелник Београда је апеловао на суграђане да у оваквим ситуацијама буду свесни свих околности.

– Суперћелијске олује очигледно постају наша реалност, а до сада смо чак и имали среће у односу на оно што се догађало у региону последње две до три године. Подсетићу да је пре свега пар дана дошло до великих поплава у Швајцарској и Немачкој, а чак је и Загреб доста опустошен. Према подацима, падавине су код нас износиле у просеку око 55 литара по квадратном метру, што је количина за читав један месец – истакао је Шапић.

FOTO-3 (1).jpg
београд.рс

Он је указао да су за проблеме са великом количином воде на улицама у претходном периоду постојала два разлога, а први се односи на неочишћене одводе, што више није случај јер комуналне службе редовно чисте све одводе.

– Други проблем је фи цеви које постоје у кишној канализацији града и које не могу да приме већу количину кише, што је проблем свуда у свету, чак и у далеко развијенијим и богатијим срединама и градовима. Трећи проблем представљају објективне околности јер када се деси олуја и невреме какво је било синоћ, тада вода на шахтове доноси грање. Дакле, док неко физички не помери грање вода не може да оде, што се и види на снимцима да чине радници „Градске чистоће”, који су истовремено помагали и суграђанима затеченим у бујицама – рекао је Шапић.

FOTO-4 (1).jpg
београд.рс

Он је поручио да ће градске службе бити увек спремне.

– Стручне службе су активне од синоћ, посебно од пет сати јутрос, од када смо сви били на терену. Очекујемо да ће се време „смирити” до краја вечери, иако прогнозе предвиђају још један талас падавина, а остаје нам да видимо којим ће интензитетом киша падати. Бићемо спремни, али се надам да ће се и грађани понашати у складу са актуелним временским условима – закључио је Шапић.

Видео-материјал можете преузети oвде.

Извор: Беоинфо

Подели вест