4586014674ba7f770a38b799ef9214e2_9583498355.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

У ТОКУ АКЦИЈА УКЛАЊАЊА ПАЛИХ ГРАНА И СТАБАЛА: Екипе „Зеленила” интервенисале на 639 локација

04.07.2024.

У ТОКУ АКЦИЈА УКЛАЊАЊА ПАЛИХ ГРАНА И СТАБАЛА: Екипе „Зеленила” интервенисале на 639 локација
Величина слова

Услед невремена које је захватило Београд пре неколико дана, екипе Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” имале су велики број интервенција на санирању преломљених стабала и грана.

Последице невремена се и даље санирају, а до сада је ово предузеће интервенисало на 639 локација у граду, од којих је на 56 локација дошло до неког вида материјалне штете, најчешће у виду оштећења на аутомобилима. Приоритет у санирању имале су оне локације на којима је услед пада стабла дошло до прекида јавног саобраћаја, затим локације на којима су стабла или гране онемогућиле кретање пешака, пре свега прилазак здравственим институцијама, као и локације на којима су стабла или делови стабала пали на аутомобил.

Након тога приступило се интервенцији на стаблима која својим падом не угрожавају функционисање Београђана, и у наредним данима ће све овакве локације бити саниране. Стога из „Зеленила” моле суграђане за стрпљење и разумевање.

У условима временских непогода, посебно у периоду када су стабла у пуној вегетацији и када је дрвеће обилно олистало и добија много нових бујних изданака, оно црпи велике количине влаге која му је доступна из натопљеног земљишта, а уједно се и лишће натапа услед кишних падавина, што додатно отежава крошњу. Из тог разлога, посебно уз ударе ветра, долазило је до прелома дебла или грана, а поједина стабла одваљена су из корена. Такве ситуације нажалост није могуће предвидети, а није могуће ни превенирати, наведено је у саопштењу.

Уколико је приликом пада стабла или гране дошло до материјалне штете или телесних повреда, неопходно је да грађани позову Сервисни центар Града Београда на број 11-0-11, или да се обрате путем имејла: [email protected] где ће добити прецизна упутства о томе у коју радну јединицу „Зеленила” је потребно да се јаве (у зависности од локације на којој је наступио пад стабла или грана), како би се сачинио записник о насталој штети. Записник о штети предаје се Комисији за процену штете, чије је седиште у Рајковој улици 15 (Нови Београд), где оштећени подноси Захтев за надокнаду штете у писаној форми. Комисија за процену штете попуњава образац „Пријава штете из основа осигурања од одговорности” и оштећени се са комплетном документацијом упућује у Акционарско друштво за осигурање, које у најкраћем року надокнађује штету.

Надокнада штете се врши само у случајевима у којима је узрок штете стабло за које је на основу редовног програма одржавања надлежно ЈКП „Зеленило – Београд”.

Екипе „Зеленила – Београд” наставиће радове на санацији стабала докле год буде било потребе за тим.

Извор: Беоинфо

Подели вест