101_рођендан Београдске Филхармоније 9x16.00_00_16_07.Still041.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЈУБИЛЕЈ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Од скромних почетака до модерног европског оркестра

04.07.2024.

ЈУБИЛЕЈ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Од скромних почетака до модерног европског оркестра
Величина слова

Београдска филхармонија је за свој 101. рођендан представила монографију, а њен дувачки трио је том приликом код београдских Силоса извео музички перформанс на висини од десет метара.

Дувачки трио Филхармоније: Никола Ћирић, Јован Савић и Никола Миланов одсвирали су фанфаре у ваздуху и на оригиналан начин обележили јубилеј Филхармоније.

Наступом дувачке секције у ваздуху за 101. рођендан, Београдска филхармонија је још једном изненадила публику инвентивним уметничким наступом, који је део њеног препознатљивог имиџа и креативног маркетинга.

101_рођендан Београдске Филхармоније 9x16.00_00_32_14.Still042.jpg
београд.рс

Београдска филхармонија је под овим именом наступила први пут пре 101 годину, односно 1923. године, на концерту који је са групом ентузијаста организовао чувени композитор и диригент Стеван Христић. „За нас је стогодишњица била веома важан моменат, не само у односу на рефлексију на протеклих 100 година, већ и због сабирања наших достигнућа, идеја и мишљења за даље”, каже ПР Београдске филхармоније Јелена Милашиновић.

Цела изјава ПР-а Београдске филхармоније Јелене Милашиновић налази се у видеу испод.

На прослави јубилеја представљена је монографија која у десет поглавља бележи пут Београдске филхармоније од скромних почетака до модерног европског оркестра. Историја институције описује се из перспективе сто угледних личности и уз бројне занимљивости, а у књизи су забележене и турнеје, музичари и фотографије.

101_рођендан Београдске Филхармоније 9x16.00_00_04_11.Still039.jpg
београд.рс

Ансамбл Београдске филхармоније један је од најбољих у региону, а у новој сезони која почиње 27. септембра публику очекује 25 концерата и наступи светских звезда као што су: Николај Лугански, Михаил Плетњов, Ксенија Сидрова и други.

Подели вест