IMG-20240524-WA0023.jpg
београд.рс

београд.рс

Уређење београдских пијаца

ОНЕ СУ ОГЛЕДАЛО СВИХ НАС: Град Београд наставља да уређује пијаце

08.07.2024.

ОНЕ СУ ОГЛЕДАЛО СВИХ НАС: Град Београд наставља да уређује пијаце
Величина слова

Град Београд константно улаже у реконструкцију и модернизацију градских пијаца - у последње две године колико је на челу града Александар Шапић обновљено је неколико пијаца међу којима су „Стари Меркатор”, пијаца у Борчи, отворен је нови бувљак на Миљаковцу, док је посебна пажња усмерена на улагања у пијаце приградских насеља Обреновац и Лазаревац.

Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас."

Александар Шапић, градоначелник Града Београда

 Реконструкција пијаце у Борчи је завршена прошлог октобра и радикално је побољшала услове куповине за око 40.000 суграђана колико овде долази да пазари. У оквиру радова, асфалтирано је 2400 m2 пијачног платоа, постављене су 144 нове тезге у зеленом делу и 40 нова и модерна бокса у занатском делу пијаце.

Садашњи изглед реконструисане пијаце „Борча" можете да видите у галерији фотографија испод. 

Потпуно је обновљен и део пијаце за продају производа животињског порекла, где је постављено 18 расхладних витрина у којима се продају јаја, месо, домаћи млечни и сухомеснати производи. Око пијаце „Борча” је регулисан на нов начин и саобраћај како би се избегле гужве. 

62356.jpg
Градоначелник Александар Шапић у обиласку реконструисане пијаце „Борча октобра 2023. године
београд.рс

Волео бих да свака пијаца овако изгледа."

Александар Шапић, градоначелник Града Београда приликом посете Борчи

Поред уређења самих пијачних простора, услова излагања, решења за паркинг и саобараћајне гужве око ових стецишта градског живота, прошле године је на иницијативу градоначелника Шапића, а на основу договора ЈКП-а „Београдске пијаце” и Удружења пијачних продаваца „Опстанак”, донета одлука о смањењу пијачних услуга у циљу олакшања живота грађана, подршке закпцима и купцима.

„На тај начин покушавамо да стабилизујемо и цене производа на пијачним тезгама, тако да ћемо у наредних 12 месеци ставити неку врсту мораторијума. То је још једна од мера којима покушавамо да помогнемо грађанима и олакшамо њихов живот. Ова градска управа, као ниједна пре, већ годину и по дана ради на различитим социјалним мерама које побољшавају услове живота Београђана. Смањење свих пијачних услуга значиће и продавцима, али и купцима."

Александар Шапић, градоначелник Београда октобра 2023. године

Пијаца „Стари Меркатор" од недавно може да стане раме уз раме са старијим „пазарима“, а има и чиме да се похвали. Услови продаје су радикално побољшани захваљујући потпуној ревитализацији целог простора.

Пијаца је отворена још 1972. године, а изграђена је у оквиру великог трговинског комплекса, у самом центру општине Нови Београд. Сада су на њој потпуно нова кровна и подна облога, као и вентилација, а на свим улазима су нова, аутоматска врата. Постављене су нове водоводне и канализационе цеви, уграђена је нова спољна столарија и окречени сви зидови унутар пијачног дела.

Пијаца је опремљена са 144 тезге и 20 расхладних витрина, а сређени су и локали који се налазе унутар пијаце. Уређен је и посебан део за цветну пијацу где потрошачи, уз редовну набавку, могу да пазаре и саксијско и резано цвеће, као и саднице, а у зимском периоду и јелке.

61943.jpg
Цветни кутак на пијаци „Стари Меркатор" сада изгледа овако.
београд.рс

 У галерији фотографија можете да погледате како пијаца „Стари Меркатор" данас изгледа. 

На задовољство Новобеограђана који се овде снабдевају ускоро ће бити реконструисан и сутеренски део, где је у изградњи гаража са више од 50 паркинг-места, уз резервисана посебна места за особе са инвалидитетом.

– Задржан је стари дух за који становници Новог Београда јако добро знају колико је важан. Све је урађено по светским стандардима, улаз, млечни део, тезге, све изгледа као у најмодернијим и најуређенијим европским градовима. На све то важан је и овај паркинг који ће олакшати куповину посетиоцима пијаце – рекао је Александар Шапић приликом обиласка реконструисане пијаце „Стари Меркатор" у мају ове године. 

Желимо свим београдским пијацама да дамо нови сјај, а да истовремено задржимо њихову традиционалну улогу у друштву."

Александар Шапић, градоначелник Града Београда

Градоначелник Шапић је овом приликом похвалио руководство „Београдских пијаца” којe je спровелo ове реконструкције и рекао да очекује успешан завршетак радова у Обреновцу и Лазаревцу.

– Пијаце су саставно место наше културе и оне су сада у потпуном новом руху, по новим стандардима. Обећавам да ћемо наставити да уређујемо места која су посећена и важна попут пијаца. Људи и поред великих тржних центара воле да оду на пијацу и не смемо да дозволимо да нам се оне угасе. Желимо свим београдским пијацама да дамо нови сјај, а да истовремено задржимо њихову традиционалну улогу у друштву – закључио је Шапић.

Нова пијаца ће суштински да промени окружење и увешће се ред."

Александар Шапић, градоначелник Београда приликом обиласка општине Лазаревац, новембра 2023. године

Развој периферних општина један је од приоритета Града Београда и политике коју води градоначелник Београда Александар Шапић, те Лазаревац, како је планирано, добија нову пијацу, трг, паркинг и подземну гаражу до краја ове или почетком 2025. године. На простору где се некада налазио паркинг предвиђена је изградња пијаце.


Нова пијаца у Обреновцу најбољи је одговор на потребе грађана које стари пијачни комплекс више није могао да подмирује. Међутим, она је део већег пројекта за боље урбанистичко решење у овом делу општине. Град Београд је расписао тендер за извођење радова у августу 2022. године, а комплекс се гради на површини од 5.502 m2.

62517.jpg
Градоначелник Александар Шапић обишао је радове на изградњи нове пијаце у Обреновцу у октобру 2023. године.
београд.рс

Приликом обиласка ових значајних радова прошле године, градоначелник Београда Александар Шапић је посебно истакао да ће Обреновац ће добити модерну, уређену пијацу какву заслужује, али и да ће читав овај део града бити сређен у урбанистичком смислу. „Овде се раније стварао саобраћајни колапс, а сада ће постојати булевар, тако да то више не би требало да буде проблем”, казао је градоначелник.

„Пијаце су важно место за све грађане и уколико оне нису уређене и сврсисходне, онда је то огледало свих нас. Трудићемо се да оне које су уређене сачувамо, а да оне које нису уредимо и тако у што краћем периоду поставимо стандард који ће морати да се поштује”, рекао је Шапић том приликом. 

62277.png
београд.рс

Према речима градоначелника Шапића, у плану су и пројекти за уређење пијаца „Ђерам”, „Каленић” и пијаце на Бановом брду.

Подели вест