Svi dobitnici, foto Vojislav Danilov.jpg
Војислав Данилов

Војислав Данилов

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ

ЗАВРШЕН 52. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ, ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ: Следи СОФЕСТ плус у Дворани Културног центра Београда

08.07.2024.

ЗАВРШЕН 52. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОПОТУ, ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ: Следи СОФЕСТ плус у Дворани Културног центра Београда
Величина слова

Звуци фафара означили су почетак церемоније доделе награда на 52. Филмском фестивалу у Сопоту, о којима је одлучивао стручни жири у саставу: председница Тања Бошковић – глумица, Предраг Велиновић - редитељ и професор ФДУ и Мирољуб Стојановић - филмски критичар.

Гран при фестивала - најбољем филму додељена је филму„За данас толико“ у режији Марка Ђорђевића продуценту Милошу Пушићу. Покровитељ ове награде је Филмски центар Србије

Ревија СОФЕСТ ПЛУС, награђени филмови 52. Филмског фестивала у Сопоту, одржаће се у Дворани Културног центра Београда у уторак 9. јула. Улаз је, као и на пројекције у Сопоту је бесплатан.



Награда за најбољу режију додељена је Младену Ђорђевићу за филм „Радничка класа иде у пакао” ,који је од стране жирија оцењен као "инвентиван, борбен и непредвидив", а награду је доделио Александар Аврамовић редитељу Младену Ђорђевићу, који је лично примио.

Награда „Мира Ступица“ за најбољу женску улогу додељена је Мирјани Јоковић за филм ”Живи и здрави” , редитеља Ивана Мариновића- Добитница се захвалила писаном поруком у којој је рекла како је ова награда знак да упркос дугом одсуству није заборављена.

Награда „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку улогу додељена је постхумно Жарку Лаушевићу за филм „Руски конзул”, Награду је примила Анита Лаушевић, а уручила је председница жирија Тања Бошковић са речима: „Ова награда припада Жарку Лаушевићу за све оне улоге које је одиграо последњих година, као и за све улоге за које га нисмо наградили када је требало."

Специјално признање стручног жирија добила је редитељка и сценаристкиња Уна Гуњак за филм Екскурзија.

Награда публике је отишла филму „Само кад се смејем", редитељке Вање Јуранић којау је примила Николина Вучетић
Одлуку о награди публике за најбољи филм донео је жири публике, који је у образожењу напоменуо да је тема насиља у породици који обрађује филм лоше и сензационалистички третирана код нас и односи се према жртвама као према кривцима само зато што су реаговале.

Живорад Милосављевић, председник Општине Сопот и председник Одбора фестивала је за крај фестивала поручио како национална филмска смотра сведочи о актуелној стварности, и рекао како су сви заслужили признања верне сопотске публике свих генерација. Подсетио је како ће Сопот и наредне године дочекати госте и публику у домаћинском расположењу.

Подели вест