Добровољно давање крви 9x16.00_00_24_05.Still041.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЛЕК КОЈИ СЕ НЕ МОЖЕ КУПИТИ: Трансфузија крви, најчешћа интервенција за бржи опоравак

11.07.2024.

ЛЕК КОЈИ СЕ НЕ МОЖЕ КУПИТИ: Трансфузија крви, најчешћа интервенција за бржи опоравак
Величина слова

Добровољно давање крви безбедна је и безболна процедура којом грађани показују хуманост, а крв може донирати свака здрава одрасла особа старосне доби од 18 до 65 година.

Приликом лечења пацијената трансфузија крви једна је од најчешћих интервенција, због чега је важно да током целе године буде обезбеђено довољно јединица крви

„Трансфузија крви нема алтернативу, нема замену, не може се тај лек купити нити у апотеци нити пронаћи у природи, ни једна фабрика га не може произвести, само здрав одрастао човек може дати крв и на тај начин помоћи онима којима је то заиста једини лек за бољи живот”, наводи Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви.

Цела изјава Мирјане Кнежевић из Института за трансфузију крви налази се на видеу испод. 

Пре процедуре давања крви, није потребна посебна припрема. Довољно је да давалац буде одморан и наспаван, као и да непосредно пре давања крви поједе лагани оброк и унесе течност, најбоље неколико чаша воде.

Добровољно давање крви 9x16.00_00_00_06.Still037.jpg
београд.рс

Цео поступак од доласка даваоца до напуштања службе траје око 30 минута, а састоји се од: попуњавања Упитника за даваоца, регистрације, одређивања нивоа хемоглобина, лекарског прегледа, давања крви из вене у прегибу лакта и послужења оброком.

Сам процес давања крви у просеку траје свега 8 - 10 минута. Интервал између давања крви код мушкараца је три месеца, док је код жена интервал између давања крви четири месеца.

Добровољно давање крви 9x16.00_00_40_21.Still043.jpg
београд.рс

Давалац крви може бити свака здрава особа мушког или женског пола, старости од 18 до 65 година живота која је доброг општег стања, да има већу телесну тежину од 50 килограма, телесну температуру нижу од 37ºC, пулс између 50 и 100 откуцаја у минути, и да нема увећану јетру и слезину, као ни лимфне жлезде врата и пазуха.

Након давања крви могу се обављати уобичајене активности, али треба избегавати тешке физичке послове. Цигарете треба избегавати два сата, а алкохол осам сати након процедуре. После донирања крви препоручује се уобичајена исхрана и саветује се узимање веће количине течности током дана.

Током летњег периода здравственим установама је крв најпотребнија, а Институт за трансфузију крви организује акције добровољног давања сваког дана.

Добровољно давање крви 9x16.00_00_59_22.Still046.jpg
београд.рс

Институт за трансфузију крви прибавља јединице крви и уједно је здравствена установа референтна за трансфузиологију. Грађани који желе да помогну и донирају крв могу то учинити у Институту за трансфузију крви Србије, у Улици Светог Саве 39, радним данима од 7 до 19 часова, суботом и празницима од 8 до 15 часова.

Добровољни даваоци крв могу дати и у Служби за трансфузиологију крви КБЦ Земун (радним данима од 7 до 17 часова) и у Институту за трансфузиологију и хемобиологију ВМА (радним данима од 7.30 до 14.30 часова).

Подели вест