15-v.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЧУВАМО ОД ЗАБОРАВА, ПОШТУЈЕМО СЕЋАЊЕ: Положен венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану

12.07.2024.

ЧУВАМО ОД ЗАБОРАВА, ПОШТУЈЕМО СЕЋАЊЕ: Положен венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану
Величина слова

Чланица Градског већа Виолета Филип положила је данас венац на Споменик захвалности Француској на Калемегдану поводом националног празника Републике Француске, који се обележава 14. јула у знак сећања на пад Бастиље и почетак Француске револуције.

Она је истакла да на данашњи дан чувамо од заборава један значајан део наше славне прошлости, као и да споменик захвалности на Калемегдану буди сећања на дугогодишње пријатељство Србије и Француске.

7-v.JPG
београд.рс

Споменик захвалности Француској представља симбол помоћи Србији током Првог светског ратa, али данас можемо рећи да наше две земље, поред захвалности, спаја и вишедеценијско, чак вишевековно пријатељство и сарадња. Отуда и наша обавеза да поштујемо сећање на бројне тешкоће које су нас задесиле у прошлости и које смо заједничким снагама превазилазили – рекла је Виолета Филип.

Она је нагласила да поносни и храбри народи Француске и Србије негују исти дух борбе за очување основних вредности – слободе, једнакости и братства. 

– Нашим пријатељима, у име Града Београда и у своје лично име, честитам предстојећи празник са жељом да и убудуће јачамо наше велико пријатељство – закључила је чланица Градског већа.

17-v.JPG
београд.рс

Амбасадор Француске Пјер Кошар нагласио је да се 14. јула слави јединство француског народа око вредности слободе, демократије и људских права, као и да се више од два века Француска труди да остане верна том захтевном идеалу. 

То је идеал који је зближио Француску и Србију, када се ослобађала од отоманског јарма, и који је био идеја водиља зачетка успостављања наших дипломатских односа пре 185 година. Од тада су се наши односи обогаћивали и проширивали у областима културе, науке и истраживања, али су и остали обележени овим заједничким идеалом и поред бројних изазова – рекао је Кошар и подсетио на детаље наших заједничких подухвата током богате историје.

10-v.JPG
београд.рс

Догађају су присуствовали представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и удружења грађана.

Извор: Беоинфо



Подели вест