shutterstock_1303730167 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Акција против комараца

СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА ИЗ ВАЗДУХА 25. И 26. ЈУЛА: Апел пчеларима да затворе кошнице

22.07.2024.

СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА ИЗ ВАЗДУХА 25. И 26. ЈУЛА: Апел пчеларима да затворе кошнице
Величина слова

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” Београд и Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда организоваће крајем текуће седмице и реализовати авио-третмане сузбијања одраслих форми комараца на територији града Београда, саопштавају из „Градске чистоће”.

У четвртак и петак, 25. и 26. јула, уколико временски услови буду дозволили, од 17.30 до 20.30 часова екипе Сектора екологије и унапређења животне средине Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” сузбијаће одрасле јединке комараца истовремено, и то из ваздуха авионима JAT-а – Привредне авијације д.о.о. Београд, али и са земље и воде, у до сада најопсежнијој акцији у борби против ових инсеката.

– Са аеродрома „Лисичији јарак” у Падинској скели полетеће на дневном нивоу пет авиона ЈАТ-а – Привредне авијације д.о.о. Београд, како би се спровело сузбијање комараца из ваздуха на укупној површини од 20.000 хектара територије града Београда, што значи да ће сваког дана акцијом бити обухваћено око 10.000 хектара – изјавио је Марко Попадић, вршилац дужности директора ЈКП-а „Градска чистоћа” Београд.

Он је нагласио да се као резултат овако обимне синхронизоване акције очекује драстично смањење бројности ових инсеката, те да се управо овај начин показао као најделотворнији и додао да ће екипе „Градске чистоће” наставити да спроводе акције сузбијања комараца са земље и воде и у наредним седмицама, докле год буде било потребе за тим и уколико дозволе временске прилике.

У четвртак, 25. јула, акцијом ће бити обухваћени локалитети: Дунавац, Оповачки Дунавац, насеља Врбовски, Бесни фок, Широка греда, Падинска скела, Ковилово, Јабучки рит, Глогоњски рит, Овча, Попова бара, језеро Велико блато, потом каналска мрежа Борча и Котеж, Блок Бранка Момирова, Јојкића Дунавац, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Ратно острво, насип од Панчевачког моста ка насељу Мали рај, насеље Мали рај, бара Рева, насеље Заге Маливук, Парадајз острво, Вишњица, Бела стена, Сланци, Велико село и Винчa.

У петак, 26. јула, акцијом ће бити обухваћени следећи локалитети: обала Саве од Ушћа ка блоковима 44 и 45, даље од блокова ка Остружничком мосту, Сурчинско поље, обала Саве ка Бољевцима, Наутичком селу и Прогару, насеља Ритопек, Гроцка, Брестовик, Грочанска ада, обала Дунава – од Говеђег брода ка насељу 13. мај, и даље ка Новим Бановцима, потом обод Батајнице, Ада Циганлија, Ада Међица, Макишко поље, као и насеља Остружница, Умка, Барич, Обреновачки забран, Забрежје, Скела и Ушће.

Из ЈКП-а „Градска чистоћа” апелује на пчеларе из Београда и околине да своје пчеле никако не пуштају на испашу у четвртак и петак, 25. и 26. јула, од 17.30 до 20.30 часова, када ће бити ангажована авијација, већ да их затворе у кошнице, јер пчеле спадају у групу осетљивих инсеката на биоциде који се користе у третманима сузбијања комараца.

Препарати кojи се користе за третман сузбијања комараца регистровани су од Министарства за заштиту животне средине и уписани у Привремену листу биоцидних производа, па грађани немају разлога за страх.

„Градска чистоћа” такође апелује на суграђане да обезбедe физичку баријеру од комараца на својим прозорима, испразне евентуална складишта воде по двориштима, као што су подметачи за саксије, гуме, стара бурад, да користе репеленте и прописане препарате за септичке јаме уколико их поседују, те да екипама „Градске чистоће” омогуће несметан рад, што ће ове године бити посебно важно имајући у виду временске услове који погодују размножавању комараца.

У случају да грађани примете повећану бројност комараца на одређеном локалитету, о томе могу да обавесте Сервисни центар Града Београда на број телефона 11-0-11 радним данима од 7 до 22 сата и суботом од 8 до 14 сати.

Извор: Беоинфо

Подели вест