DSC_3966.JPG
београд.рс

београд.рс

Годишњица битке за Београд

ГОДИШЊИЦА СЛАВНЕ БИТКЕ ЗА БЕОГРАД: Положени венци на споменик Сибињанин Јанку

22.07.2024.

ГОДИШЊИЦА СЛАВНЕ БИТКЕ ЗА БЕОГРАД: Положени венци на споменик Сибињанин Јанку
Величина слова

Поводом обележавања 568. годишњице битке за Београд положени су венци на споменик вођи победничке одбране Београда, Сибињанин Јанку - Јаношу Хуњадију.

Венце су положили заменик шефа мисије Амбасаде Мађарске у Србији Габор Палинкаш, Кристијан Сас и Роберт Касаб, представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Петар Ђурђев, државни секретар Министарства финансија Јожеф Керекеш, државни секретар Министарства пољопривреде Атила Јухас, помоћник председника Градске општине Земун Драган Матијевић и члан Већа ГО Земун Филип Мишељић и представници Савеза војвођанских Мађара и Националног савета мађарске националне мањине.

DSC_3906.JPG
београд.рс

У кратком есеју историчара Петра Панића присутни су се подсетили јунаштва и заслуга команданта Битке за Београд, Сибињанин Јанка, кога подједнако сматрају својим и српски и мађарски и румунски народ, а који је своју војничку каријеру започео у служби деспота Стефана Лазаревића.

DSC_3939.JPG
београд.рс

О значају Сибињанин Јанка, као споне историјске везаности Мађара и Срба, и данашњег односа између два народа и искрених пријатељских веза, које су на највишем нивоу, беседио је заменик шефа мисије Амбасаде Мађарске у Србији Габор Палинкаш. 

DSC_3917.JPG
београд.рс

На иницијативу Амбасаде Мађарске 2019. године је на Земунском кеју постављен споменик хришћанском витезу Сибињанин Јанку, где се и обележавају годишњице славне битке за Београд.

Турски султан Мехмед Други Освајач започео је осамнаестодневну опсаду Београда 1456. године, а после разбијања османске флоте на Дунаву, Турци су морали да се повуку из града 22. јула.

DSC_3995.JPG
београд.рс

Сибињанин Јанко обољева од куге и убрзо после ове велике победе умире међу зидинама средњовековне тврђаве Гардош.

Извор: Беоинфо

Подели вест