0d195daa03e87abcf377c94d09403df6_8904347706.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЗАПРАШИВАЊЕ КОМАРАЦА ИЗ АВИОНА ДРАСТИЧНО ЋЕ СМАЊИТИ ЊИХОВУ ПОПУЛАЦИЈУ: Градоначелник Шапић присуствовао почетку велике дводневне акције

25.07.2024.

ЗАПРАШИВАЊЕ КОМАРАЦА ИЗ АВИОНА ДРАСТИЧНО ЋЕ СМАЊИТИ ЊИХОВУ ПОПУЛАЦИЈУ: Градоначелник Шапић присуствовао почетку велике дводневне акције
Величина слова

Градоначелник Александар Шапић присуствовао је данас почетку велике дводневне акције запрашивања комараца из авиона, који ће полетети са аеродрома „Лисичји Јарак” у Падинској скели, а после које ће се драстично смањити популација комараца.

Шапић је нагласио да су велике кише које су биле последњих дана „спрале” ефекте запрашивања комараца са земље и умањиле његов резултат, а велике количине воде су поспешиле развој ларви комараца више него што је то било последњих година.

– Зато смо донели одлуку да ове године акцију ипак спроведемо и из ваздуха, авионима. Надам се да ће после овог данашњег и сутрашњег запрашивања из ваздуха стање бити нешто другачије и да ће Београђани моћи увече, када је најлепше, поново несметано да изађу напоље с обзиром на велике врућине, а да притом не размишљају о томе да ли ће да их изуједају комарци – истакао је Шапић.

0c4e3ec36d527f6de0ca7e8a4c830dac_9815044222.jpg
београд.рс

Он је нагласио да је обавештење дато на време и пчеларима, како би реаговали и затворили кошнице.

– Ова акција из ваздуха је новина у односу на последњих неколико година. Сада ћемо бити спремни и за следећу годину уколико буду овакве временске прилике. На тај начин покушаћемо да избегнемо овај период од петнаест дана када је било велики интензитет комараца због падавина – рекао је градоначелник.

Шапић је нагласио да је доста уложено у опрему, како би се на најсавременији начин спроводиле и акције са земље и воде.

„Надам се да ће после овог данашњег и сутрашњег запрашивања из ваздуха стање бити нешто другачије и да ће Београђани моћи увече, када је најлепше, поново несметано да изађу напоље с обзиром на велике врућине, а да притом не размишљају о томе да ли ће да их изуједају комарци."

Александар Шапић, градоначелник Београда

465a79a94d55854e7b3be672cb773887_9661096956.jpg
београд.рс

Марко Попадић, вршилац дужности директора „Градске чистоће”, истакао је да ће се вечерас комарци запрашивати из пет авиона, који ће покрити одређене делове града, и да очекује да се данас и сутра одради преко десет хиљада хектара.

Третман ће се спроводити у временском интервалу од 17.30 до 20.30 часова. Са процесом сузбијања ларви комараца кренули смо у марту, а због велике количине падавина и топлих дана током лета, као и великог присуства ларви комараца, одлучили смо се да ове године употребимо и авионе. За овај процес смо добили препоруке свих надлежних институција, а препарати које користимо апсолутно су безбедни и сигурни за све грађане. Из авиона нећемо радити насељена места, већ обале река, где има густе вегетације – рекао је Попадић, који је додао да ће бити ангажовани авиони ЈАТ авијације.

Видео-материјал можете преузети oвде.

Извор: Беоинфо

Подели вест