ss_06 (1).jpg
београд.рс

београд.рс

Акција „ђачка помоћ”

20.000 ДИНАРА ЗА СВАКОГ УЧЕНИКА: Ђачка помоћ за основце и средњошколце у Београду

28.07.2024.

20.000 ДИНАРА ЗА СВАКОГ УЧЕНИКА: Ђачка помоћ за основце и средњошколце у Београду
Величина слова

Родитељи свих ученика на територији града Београда добиће у септембру „ђачку помоћ” у износу од 20.000 динара.

Акција „ђачка помоћ” први пут је организована прошле године, а с обзиром на позитивни одјек прошлогодишње акције поделе бесплатних уџбеника, Град Београд је ове године одлучио да финансијски помогне породице које имају ђаке. 

Град Београд је прошле године за основце набавио око 130.000 комплета уџбеника и за то је издвојено 1.637.000.890 динара са ПДВ-ом. За средње школе набављено је близу 60.000 комплета уџбеника и издвојено је 718.430.083,71 динар са ПДВ-ом.

Прошле године, подсетио је градоначелник Београда Александар Шапић, сви основци и средњошколци у Београду први пут добили су бесплатан комплет уџбеника, а ове године направљен је искорак даље.

„Толико уџбеника, које смо прошле године набавили, никада до сада у једној школској години није набављено, нарочито када је реч о средњошколцима за које дуги низ година поједини уџбеници уопште нису ни били штампани. С обзиром на то да сада постоји огроман број уџбеника у нашем образовном систему, било би штета да поново новац дајемо на нове. Дакле, дајемо прилику да се уџбеници размене или наследе, а свака породица у Београду добиће двадесет хиљада динара по детету, које иде у основну или средњу школунавео је Шапић. 

MIX_2796.JPG
Grad Beograd

„Родитељи свакако могу да одлуче и да купе нов комплет уџбеника, уз могућност да то учине и на рате. Најскупљи комплет за крајње разреде основне или средње школе износи око 16-17 хиљада, а најјефтинији око 11,5 хиљада, тако да ће новца бити довољно. До цифре од 20.000 динара дошли су тако што су узели максималну вредност комплета уџбеника и на то додали 15 одсто.”

Александар Шапић, градоначелник Београда

ss_02 (2).jpg
београд.рс

Породични буџети у септембру су највише оптерећени, јер родитељи школараца имају највише финансијских издатака за књиге, прибор, гардеробу и све што је потребно за почетак школске године. Породице ће за сваког основца и средњошколца добити по 20.000 динара, а родитељи могу да одлуче за које потребе детета ће потрошити новац. 

Подели вест