DSC_4598.JPG
београд.рс

београд.рс

Авијација Војске Србије

131. ГОДИШЊИЦА РОДА АВИЈАЦИЈЕ: Свечано обележавање у Земуну

01.08.2024.

131. ГОДИШЊИЦА РОДА АВИЈАЦИЈЕ: Свечано обележавање у Земуну
Величина слова

У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну свечано је обележен Дан рода авијације.

Дан авијације је 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења.

DSC_4665.JPG
београд.рс

Свети Илија се традиционално прославља као слава свих пилота и летача. Делегације РВ и ПВО, предвођена командантом генерал–потпуковником Душком Жарковићем, као и Градске општине Земун, коју су чинили заменик председника Градске општине Земун Жика Крстић и помоћник председника ГО Земун Драган Матијевић, положиле су венце на спомен плочу погинулим припадницима РВ и ПВО палим у одбрани отаџбине од НАТО агресора 1999. године. 

DSC_4620.JPG
београд.рс

У свечаној сали Команде, присутнима се обратио командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић, подсетивши на чињеницу да је Краљевина СХС била у 15 земаља на свету које су прве увеле род авијације у војни састав, дугу и светлу традицију војне авијације, хероје и обученост и спремност Рода авијације да данас одговори својим задацима. 

DSC_4673.JPG
београд.рс

Поводом празника и славе Рода авијације, командант РВ и ПВО Душко Жарковић је доделио златне летачке значке, звања инструктора летења и плакете за резултате постигнуте у изградњи и јачању Војске Србије.

Подели вест