Odabir.00_24_39_07.Still030.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР „СТАРО САЈМИШТЕ“ ОТВОРЕН ЗА ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: Место страдања у Другом светском рату

07.08.2024.

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР „СТАРО САЈМИШТЕ“ ОТВОРЕН ЗА ГРУПНЕ ПОСЕТЕ: Место страдања у Другом светском рату
Величина слова

За историју Београда има посебну симболику, а након обимних радова на реконструкцији, Меморијални центар „Старо сајмиште“ ове године је отворен за посетиоце.

Београдски сајам је отворен 1937. године, а све до Другог светског рата, овде су организовани сајмови и бројне културне манифестације. Током бомбардовања Београда у априлу 1941. године, објекти Сајмишта нису озбиљније оштећени, због чега је простор искоришћен за затварање великог броја Срба, Јевреја и Рома. 

Odabir.00_21_58_16.Still025.jpg
београд.рс

За време Другог светског рата Старо сајмиште је претворено у логор, и то прво у Јеврејски логор Земун, а затим у Прихватни логор Земун који је формирала немачка управа из Београда. И то је врло специфично, јер ви надомак главног града имате један нацистички логор који заправо функционише све до његовог распуштања при крају рата”, објашњава Асја Драча Мунтеан из Меморијалног центра „Старо сајмиште“.

Крајем 1941. године у Јеврејски логор Земун одведени су Јевреји из окупиране Србије, углавном жене, деца и старци. Заједно са око 6.400 Јевреја у посебном павиљону било је и око 600 ромских жена и деце, чији мушки чланови су стрељани.

Odabir.00_25_35_17.Still032.jpg
београд.рс

„Када је ово био Јеврејски логор Земун, заправо то је био логор у коме је извршен холокауст и заправо је страдала сва јеврејска популација у Београду. Овде је страдало преко 6.000 Јевреја”, додаје Драча Мунтеан. 

„Потребно је да негујемо историју сећања и добре односе које имају јеврејски и српски народ. Оно што је Град Београд красило кроз читаву своју историју, иако је пролазио кроз многе тешке моменте и тренутке и не знам да ли има града у ширем окружењу који је више пута уништаван, то је да је он био увек отворен и примао све раширених руку без обзира на нацију и веру.”

Градоначелник Александар Шапић на Свечаној академији поводом Дана сећања на жртве Холокаустa у Меморијалном центру ,,Старо сајмиште”, 9. маја 2024. године

На овом важном месту сећања за Београд, недавно је отворен Меморијални центар „Старо сајмиште“. Процес формирања меморијалног центра почео је пре 20 година када је Град Београд начинио прве кораке за његово оснивање и од тада је прешао дуг пут до овогодишњег отварања.

Odabir.00_08_07_21.Still022.jpg
београд.рс

У „Старом сајмишту“ су након отварања доступне групне посете, а на првом јавном вођењу посетиоци су обишли комплекс и упознали се са некадашњом наменом простора који је претрпео драматичне трансформације од симбола привредног напретка предратне Југославије до места масовног заточења и смрти Срба, Јевреја и Рома, односно места почетка изградње Новог Београда и стварања највеће ликовне колоније у региону.

Подели вест