shutterstock_1929693059.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

АПЕЛ ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ: Смањене резерве негативних крвних група

09.08.2024.

АПЕЛ ИНСТИТУТА ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ СРБИЈЕ: Смањене резерве негативних крвних група
Величина слова

Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једноиподневним резервама крви уз изузетно неповољну дистрибуцију крвних група. Значајно су смањене резерве негативних крвних група и најчешћих крвних група у нашој популацији А+ и О+.

Годишњи одмори и изузетно високе температуре допринели су да се број прикупљених јединица крви на недељном нивоу од почетка јула креће између 1.100 и 1.300, а минималне недељне потребе износе 1.500 јединица крви.

Свакодневно за лечење великог броја наших грађана неопходна је крв. Поред довољних резерви крви за збрињавања хитних случајева и неодложних стања важно је да резерве свих крвних група буду довољне и за несметано одвијање оперативних програма и трансфузиолошке терапије. Како би се задовољиле све потребе здравствених институција од изузетног је значаја да се резерве крви што пре врате на стабилан тродневни ниво.

Довољне резерве крви зависе од свих нас. Апелујемо на све здраве грађане у старосној доби од 18 до 65 година да добровољно дају крв у Институту за трансфузију крви Србије, улица Светог Саве 39 од 7 до 19 радним данима и 8 до 15 часова суботом или у некој од мобилних екипа на терену. Распоред мобилних екипа на терену може се видети на сајту Института за трансфузију крви Србије, наведено је у саопштењу.

Извор: Беоинфо

Подели вест