Astronomska opservatorija Zvezdara 9x16.00_00_04_08.Still015.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПРВИ СРПСКИ САТЕЛИТ У ОРБИТИ 2025. ГОДИНЕ: Биће направљен у Београду и њиме ће се испитивати Сунчева активност

14.08.2024.

ПРВИ СРПСКИ САТЕЛИТ У ОРБИТИ 2025. ГОДИНЕ: Биће направљен у Београду и њиме ће се испитивати Сунчева активност
Величина слова

Први српски сателит који ће у потпуности бити направљен у Београду биће лансиран у орбиту почетком 2025. године.

Србија ће 2025. у орбиту лансирати свој први сателит који ће у потпуности бити направљен у Београду, при Јединици за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије.

Astronomska opservatorija Zvezdara 9x16.00_01_01_09.Still021.jpg
београд.рс

Пројекат у оквиру којег се врши израда и припреме за лансирање првог српског сателита назива се „Мозаик”, а идеја за овај подухват стара је три године, наводи Милан Стојановић, руководилац пројекта.

- Пројекат „Мозаик” који се тиче изградње и лансирања првог српског научног сателита почео је још пре рецимо две, три године, идејно гледано. Мој колега, директор Лука Поповић, и колега Душан Марчета са Математичког факултета су идејно осмислили овај пројекат, и то је стајало онако на папиру неко време. Тек пре годину дана су се овде остварили услови да заиста почнемо са реализацијом овог пројекта јер је основана Јединица за космичка истраживања и технологије. Кроз ову Јединицу, кроз овај департман Астрономске опсерваторије, ми смо сада у могућности да кренемо активно са радом на овом пројекту, рекао је Стојановић.

Један од циљева овог научног подухвата је савладавање сателитских технологија, наводи он.
- Ово је први овакав пројекат за Србију, дакле лансирање сателита у орбиту око Земље није мали подухват, чак и када имате разрађену индустрију која то може да уради. Ми то немамо, тако да је наш први сателит управо прилика да научимо како се то ради, изјавио је вођа пројекта „Мозаик”.

Astronomska opservatorija Zvezdara 9x16.00_00_46_18.Still020.jpg
београд.рс


Први српски сателит спада у ред коцкастих односно наносателита чија је димензија 10x10x10 cm који су у науци познати као „кјубсат”. Овај сателит има тежину око један и по килограм и израђује га Астрономска опсерваторија у сарадњи са Машинским, Математичким, Електротехничким факултетом у Београду и Институтом Михајло Пупин.

Astronomska opservatorija Zvezdara 9x16.00_00_00_23.Still014.jpg
београд.рс

Први српски сателит који ће бити послат у ниску орбиту Земље служиће за испитивање Сунчеве активности.

Подели вест