1.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМ РОДОЉУБИМА НА ТЕРАЗИЈАМА: Одајемо почаст и сећамо се свих жртава нацистичке репресије

17.08.2024.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМ РОДОЉУБИМА НА ТЕРАЗИЈАМА: Одајемо почаст и сећамо се свих жртава нацистичке репресије
Величина слова

Чланица Градског већа Виолета Филип положила је данас венац на Споменик обешеним родољубима код Игуманове палате у оквиру обележавања 83. годишњице злочина на Теразијама.

Државну церемонију организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије, а венце су положили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нинослав Јовановић, представници Војске Србије, као и удружења грађана која негују тековине ослободилачке борбе.

Виолета Филип је подсетила да полагањем венаца на Споменик на Теразијама одајемо почаст петорици обешених родољуба, али и да се на тај начин сећамо свих жртава нацистичке репресије у Другом светском рату.

– Овим страховитим чином, који се десио на данашњи дан пре 83 године, у центру града, на Теразијама, од стране Гестапоа, обешено је пет родољуба означених као "комунистички терористи". Окупатор је имао циљ да заплаши и одврати народ Србије од устанка који се у том тренутку распламсавао. Оно што фашисти нису могли предвидети, а чиме се ми данас поносимо, јесте неустрашивост наших предака и надљудска храброст коју само неизмерна љубав према отаџбини може да изроди. Слава свим родољубима и жртвама фашизма – поручила је Виолета Филип.

Државни секретар Јовановић је истакао да се данас сећамо страшног злочина који се догодио 1941. године.

– Нацисти су за терористе проглашавали ученике, обућаре, пољопривреднике, кројаче....Они су били криви само зато што су припадници српског народа. Морамо неговати културу сећања, јер ко се не сећа хероја који су дали живот за слободу, на неки начин постаје саучесник. Због тога Влада Републике не заборавља српске јунаке који су нам пре мање од једног века поново донели слободу након Другог светског рата – рекао је Јовановић.

Извор: Беоинфо

Подели вест