Град Београд_Специјали_Први српски сателит_ Мали џин 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

МАЛИ ПО ДИМЕНЗИЈАМА, ОГРОМАН ПО ЗНАЧАЈУ: Први српски сателит провешће у орбити између једне и две године

25.08.2024.

МАЛИ ПО ДИМЕНЗИЈАМА, ОГРОМАН ПО ЗНАЧАЈУ: Први српски сателит провешће у орбити између једне и две године
Величина слова

Србија ће следеће године у орбиту лансирати свој први сателит који ће у потпуности бити направљен у Београду, при Јединици за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије.

Први српски сателит биће малих димензија, 30-10-10 центиметара, али ће његова мисија бити огромна.

Град Београд_Специјали_Први српски сателит_ Мали џин 2.png
београд.рс

Примарни циљ нашег сателита је посматрање Сунца, рекао је руководилац пројекта „Мозаик”, Милан Стојановић.

-Ми хоћемо да посматрамо сунце у рендгенском домену, рендгенско зрачење иначе не долази до Земље, наша атмосфера нас штити од рендгенског зрачења и добрим делом и од УВ зрачења која су иначе штетна зрачења са Сунца. Ми можемо да дискутујемо, али вероватно живота на Земљи не би било када атмосфера не би блокирала ова два зрачења, бар не у овом облику, каже Стојановић и наглашава да бисмо посматрали Сунце у рендгенском домену морамо да изађемо изнад атмосфере у орбиту око Земље.

Цела изјава Милана Стојановића, руководиоца пројекта „Мозаик” налази се у видеу испод. 

Руководилац пројекта „Мозаик”, који реализује Јединица за космичка истраживања и технологијеАстрономске опсерваторије је објаснио због чега је битно да лансирање буде крајем 2025. године или почетком 2026.

-Због тога што се Сунце сада налази близу максимума своје активности. Сунце пролази кроз циклусе од 11 година, приближно 11 година, и на сваких 11 година долази у тај максимум активности. Овај пут требало би да у максиму буде негде 2025. и ми хоћемо да снимамо зрачење након максимума у његовом опадању активности, каже Стојановић.

Јединица за космичка истраживања7.png
београд.рс

 Вођа пројекта открива да ће ова мисија трајати између годину и две.

-Након чега ће сателит природном својом путањом да почне да деорбитира,то јест приближаваће се Земљи са тих 560 километара на којима ће се налазити, он ће на крају пасти на Земљу, што је иначе јако добра ствар за овако мале мисије и мали сателит на коме радимо, а битно је напоменути да се ради о малом сателиту. Он приликом уласка у атмосферу потупно сагорева, тако да не оставља никакав свемирски отпад у орбити, рекао је руководилац пројекта Милан Стојановић.

Сателит има тежину око један и по килограм, а израђује га Астрономска опсерваторија у сарадњи са Машинским, Математичким, Електротехничким факултетом у Београду и Институтом Михајло Пупин.

Подели вест