forum 1.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ДЕЛЕГАЦИЈА БЕОГРАДА У МОСКВИ: Учествује на Међународном форуму општина земаља БРИКС-а

29.08.2024.

ДЕЛЕГАЦИЈА БЕОГРАДА У МОСКВИ: Учествује на Међународном форуму општина земаља БРИКС-а
Величина слова

Делегација Града Београда, коју чине заменица градоначелника Београда Весна Видовић, председник општине Стари град Радослав Марјановић, одборник Скупштине Града Београда Стефан Србљановић и председник општине Чукарица Никола Арнаутовић, борави у Москви на Међународном форму општина земаља БРИКС-а.

Весна Видовић је захвалила Влади Москве на позиву за учешће у форуму и могућности размене идеја и искустава са представницима градова и региона земаља БРИКС-а и њиховим партнерима.

forum 2.jpg
београд.рс

– Током посете имали смо прилику да се састанемо са Сергејем Черјомином, министром у Влади Москве и шефом Департмана за спољно-економске односе и међународне везе Града Москве, те да у једном пријатељском и отвореном разговору споменемо даљу сарадњу Београда и Москве, као и примере добре праксе. Посетили смо Мултифукнционални центар „Мој документ” у ком грађани Москве могу на једном месту прибавити сва потребна документа, извадити личну карту, регистровати аутомобил, поднети захтев за остваривање различитих права грађана и све друге услуге за које би иначе морали ићи у сваку установу посебно. Верујем да би успостављање таквог сервиса и код нас олакшало свакодневни живот грађана. Разговарали смо и на тему размене како медицинског тако и васпитно-образовног кадра у циљу што боље едукације и усавршавања – рекла је она и подсетила да Београд и Москва дуго година негују добре односе, те да верује да ће тако бити и у будућности.

forum 4.jpg
београд.рс

Весна Видовићје на крају званичног обраћања искористила прилику да на форуму промовише најзначајнији пројекат за који је Србија успела да се избори на међународној сцени.

Београд ће бити домаћин специјализоване изложбе ЕКСПО 2027 од 15. маја до 15. августа 2027. Овај догађај ће бити идеална прилика за размену искустава, као и за сваку земљу учесницу да се представи под нашим слоганом „Играј за човечанство. Радујемо се, поздрављамо вас и очекујемо у нашем прелепом граду за ЕКСПО 2027 у Београду – закључила је заменица градоначелника Београда.

forum 7.jpg
београд.рс

Према речима председника општине Стари град Радослава Маријановића, веома је корисно било да од представника једне значајне и велике престонице као што је Москва чују и виде на које начине је могуће унапредити рад општина и више их приближити грађанима.

Неке београдске општине већ имају потписане протоколе о сарадњи са општинама Града Москва и верујем да ће и Општина Стари град ускоро остварити такав вид званичне сарадње – изјавио је Марјановић.

Идеја међународне међуопштинске интеграције подразумева и креирање иновативних платформи за континуирани дијалог између градова и региона партнера БРИКС-а, а циљ овог догађаја је тражење нових решења и алата који доприносе повећању нивоа интеракције, сарадње и економског развоја региона. Примери таквих иницијатива укључују стварање радних група, међународне декларације о сарадњи и заједничке пројекте у различитим областима. Различити споразуми закључени између мегаградова помажу у размени технологија и најбољих пракси урбаног управљања. Ове иницијативе омогућавају градовима и регионима да раде на заједничким циљевима који доприносе друштвено-економском развоју и побољшању квалитета живота.

forum 3.jpg
београд.рс

Циљ Међународног форума општина БРИКС-а јесте промовисање сарадње учесника у међуопштинским интеграцијама. Главне теме су одрживи развој и размена најбољих пракси у вези са питањима из социјалне сфере, екологије, саобраћаја, информационих технологија, вештачке интелигенције, урбаног планирања, као и из области економске, инвестиционе, туристичке и културне сарадње између општина са циљем ојачавања стратешког партнерства.

Извор: Беоинфо

Подели вест