Град Београд наставља субвенционисање вртића 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НАСТАВЉА СЕ СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ВРТИЋА: Предшколске установе бесплатне за децу у свих 17 општина

30.08.2024.

НАСТАВЉА СЕ СУБВЕНЦИОНИСАЊЕ ВРТИЋА: Предшколске установе бесплатне за децу у свих 17 општина
Величина слова

Град Београд ће наставити да субвенционише државне и приватне вртиће и у новој школској години.

Градске власти ће и ове године у потпуности финансирати рад предшколских установа у свих 17 општина.

„Када причамо о вртићима и о предшколству важно је да кажемо да вртићи и даље остају бесплатни за сву децу. Износ субвенција у приватним вртићима, односно та економска цена је 33.000 динара и неће се мењати систем субвенционисања, значи остаће тих 33.000 динара фиксно, без умањивања за недолазак детета у вртић”, наводи Александра Чамагић, Секретарка за образовање и дечју заштиту.

Цела изјава Александре Чамагић, Секретарке за образовање и дечју заштиту налази се у видеу испод.

Број малишана који иде у вртић у Београду значајно је порастао, и то за чак 80 одсто у протеклих десет година. Сваке године све већи број деце остајао је без места у државним вртићима, због чега је Град увео субвенције. Овај вид помоћи омогућио је да, државни и приватни вртићи у Београду буду бесплатни за сву децу.

Град Београд наставља субвенционисање вртића 4.png
београд.рс

Услови за субвенцију вртића
Право на надокнаду имају:
- Родитељи који су држављани Републике Србије
- Родитељи деце пријављене на територији града
- Родитељи чије дете није добило место у државном вртићу
Уз формулар, који се може преузети са сајта Града, потребно је да родитељи приложе и копију личне карте на основу које ће службе даље прибављати потребну документацију попут уверења о држављанству и пребивалишту, извод из матичне књиге рођених за дете, потврда да дете у моменту подношења захтева не може да се упише у државну установу (ово се у Београду не прибавља по службеној дужности већ родитељи достављају), потврда приватне предшколске установе о упису детета у ту установу и решење о верификацији приватне предшколске установе.

У Београду више од 80.000 малишана иде у вртић, а Град активно ради на изградњи нових предшколских установа у већини општина.

Град Београд наставља субвенционисање вртића 3.png
београд.рс

Увођењем субвенција повећао се број слободних места у предшколским установама, а уз додатна места у новоизграђеним вртићима, значајно ће се унапредити рад и услови у овим установама. 

Подели вест