sekretarijati_21 Sekretarijat za zastitu zivotne sredine 1.jpg
Grad Beograd

Grad Beograd

Градске актуелности

АКЦИЈА ПРОТИВ КОМАРАЦА У ДЕЛУ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ: Сузбијања од 10. до 13. септембра

09.09.2024.

АКЦИЈА ПРОТИВ КОМАРАЦА У ДЕЛУ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ: Сузбијања од 10. до 13. септембра
Величина слова

Акција сузбијања ларви и одраслих јединки комараца у делу канализационе мреже вршиће се од 10. до 13. септембра, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине.

У саопштењу се наводи да ће третман бити реализован од 5 до 7 часова ујутру у ободним улицама: Бoкељској, Нeбojшиној, Рaнкeoвој, Брaничeвској, Пaтриjaрхa Вaрнaвe, Чубурској, Пaвлa Oрлoвићa, Maксимa Гoркoг, Вукицe Mитрoвић, Бojaнској, Гружaнској, Грчићa Mилeнкa, Никoлe Стeфaнoвићa, Вeлимирa Toдoрoвићa, Вojислaва Илићa, Устaничкој, Струмичкој, Вojвoдe Toзe.

Како ће се сузбијање комараца вршити аплицирањем препарата у канализациону мрежу кроз шахтове, могућа је појава белог дима изнад околних канализационих шахтова. Такође, у току спровођења акције може доћи до краткотрајног затварања делова улица.

Услуга се врши препаратом који је регистрован код надлежног министарства, уписан у Привремену листу биоцидних производа и није штетан по здравље људи и кућних љубимаца.

Грађани сами могу да спрече размножавање комараца тако што ће редовно чистити олуке, уклонити аутомобилске гуме, канте и саксије, како се у њима не би задржавала вода и тиме обезбедило развијање ларви, а самим тим и одраслих јединки комараца. Препоручује се и употреба заштитне мреже против комараца на прозорима.

Такође, веома је битно редовно пражњење септичких јама и стављање мрежица на отворе септичких јама. Приликом боравка у природи пожељно је користити репеленте и избегавати периоде највеће активности комараца.

Извор: Беоинфо

Подели вест