sastanak 5.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ ПРИМИО МИНИСТРА ЗА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Разговор о будућој сарадњи Београда и Скопља

09.09.2024.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ ПРИМИО МИНИСТРА ЗА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Разговор о будућој сарадњи Београда и Скопља
Величина слова

Градоначелник Александар Шапић примио је данас у Старом двору министра за локалну самоуправу Северне Македоније Златка Перинског са којим је разговарао о будућој сарадњи две престонице.

sastanak 6.jpg
београд.рс

Министар је имао жељу да посети Београд, упозна се са градоначелником како би му Шапић пренео своје богато и дугогодишње искуство у управљању најмногољуднијом општином у Београду – Новим Београдом, као и успешном вођењу српске престонице. Овај сусрет искоришћен је за размену искустава што је основа за побољшање сарадње главних градова.

sastanak 4.jpg
београд.рс

Министра Перинског је посебно занимала системска организација Града Београда и 17 градских општина, затим подела ингеренција међу њима, начини њиховог финансирања, функционалност јавних предузећа, те како се Београд успешно сналази у свакодневним ситуацијама, пре свега у области јавног превоза. Разговарали су и о организацији комуналне полиције у Београду и њеним предностима за суграђане.

sastanak 2.jpg
београд.рс

Гост је заинтересован за низ успешно реализованих пројеката у Београду, који су подигли квалитет живота грађана, како би их имплементирао у главном граду Северне Македоније.

sastanak 3.jpg
београд.рс

На састанку је указано на дугу и веома плодоносну сарадњу између Београда и Скопља. Домаћин и гост подсетили су се чињенице да је у марту 2012. године потписан Споразум о сарадњи два главна града, те да је током година реализовано више значајних сусрета градоначелника Београда и Скопља.

sastanak 1.jpg
београд.рс

Билатерални односи између Републике Србије и Македоније успостављени су 8. априла 1996. године, а националне политике Србије и Северне Македоније током последњих година значајно су приближене иницијативом „Отворени Балкан”.

Домаћин и гост су се сложили да би сама чињеница да су Београд и Скопље градови побратими могла да буде од користи за продубљивање сарадње између братских народа.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест