1 (1).jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Усвојена Одлука о оснивању ЈП „Пројектни биро“ и низ других важних одлука

16.09.2024.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: Усвојена Одлука о оснивању ЈП „Пројектни биро“ и низ других важних одлука
Величина слова

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао на данашњој седници Скупштине града, oбразлажући Одлуку о оснивању Јавног предузећа „Пројектни биро Града Београда”, да је оправдано да Град има мањи пројектни биро који би био формиран од људи који већ раде у Градској управи.

– На месту вршиоца дужности директора je Дарко Шутановац, дипломирани инжењер архитектуре, који ради у Служби главног урбанисте као заменик директора. Он је човек који има много искуства са јавним објектима, контролом изградње јавних објеката, уређењем јавних површина. Он би требало да окупи тим од десетак људи из јавних предузећа и секретаријата који имају лиценцу Инжењерске коморе Србије да би када се скупе имали право да направе пројекат, добију за то дозволу. Тиме би Град Београд имао знатно већу контролу над квалитетом тих пројеката, а касније и над квалитетом радова. Верујем да ћемо овим знатно брже неке релативно једноставне или средње компликоване ствари успети да покренемо и да контролишемо – појаснио је Стојчић.

Одборници су усвојили Статут ЈП „Пројектни биро“ и Решење о именовању председника и чланова Надзорног одбора ЈП „Пројектни биро“.

Градски одборници усвојили су на данашњој седници План генералне регулације привредне зоне уз насеље Грмовац у општини Земун, као и планове детаљне регулације за делове општина Нови Београд, Вождовац и Земун.

Донете су и измене и допуне плана детаљне регулације за део територије општина Раковица и Земун, као и одлуке о изради планова детаљне регулације за делове општина Савски венац, Нови Београд, Палилула, Стари град.

Градски одборници усвојили су Одлуку о допунама Одлуке о комуналном реду, као и Одлуку о допунама Одлуке о управљању гробљима, сахрањивању и погребној делатности на територији Града Београда.

Такође, усвојено је Решење о давању сагласности на коначни нацрт јавног уговора о јавно-приватном партнерству за поверавање обављања комуналне делатности јавног аутобуског градског превоза путника на делу радијалних потезних линија на територији градских општина Гроцка, Звездара (потез 300), Вождовац (потез 400), Чукарица и Раковица (потез 500) и делу линија са претежном дужином трасе на наведеним општинама, укључујући и градску општину Савски венац. Одборници су усвојили и Решење о давању сагласности на коначни нацрт анекса 10. уговора о јавно-приватном партнерству у обављању комуналне делатности градског превоза путника на територији Града Београда и Анексима од 1 до 9. Одборници су усвојили и Решење о давању сагласности на коначни нацрт Анекса 1. угвора о јавно-приватном партнерству у обављњу комуналне делатности јавног приградског и локалног превоза путника на територији Града Београда.

Такође, усвојена је Допуна кодекса о понашању службеника и намештеника града Београда.

2 (1).jpg
београд.рс

Усвојена је и Одлука о проглашењу заштићеног станишта „Глинара“.

Одборници су усвојили Одлуку о проглашењу заштићеног станишта „Бела река“ Рипањ.

Образлажући одлуке о проглашењима заштићених станишта „Глинара“ и „Бела река“, секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић је истакла да је „Глинара“ изузетно важна локација због великог броја заштићених птица, али и нагласила да је само подручје проширено за 30 хектара.

Она је додала да је циљ заштите локалитета Бела река заштита популације тврдокрилаца. Нагласила је да те врсте имају међународни значаја и да је у питању велики корак у заштити животне средине.

Одборници су размотрили Извештај о реализованим активностима за смањење загађености ваздуха дефинисана Акционим планом за сдпровођење мера за смањење загађености ваздуха, у оквиру Плана квалитета ваздуха у агломерацији Београд за период од јануара до децембра 2023. године. Усвојена је и Одлука о изменама одлуке о оснивању и раду службе за централизоване јавне набавке и контролу јавних набавки.
Одборници су усвојили и Одлуку о изменама о допунама одлуке о оснивању и раду службе главног урбанисте Града Београда.

Градски одборници су размотрили Извештај о стању безбедности саобраћаја на територији Града Београда за 2023. годину. Усвојена је и Олука о допуни одлуке о правима и дужностима одборника Скупштине Града Београда. Образлажући усвајање Извештаја о стању безбедности саорбаћаја, в.д. секретара за саобраћај Бојан Бован је истакао да је ово увек актуелна тема, као и да је Извештај урађен у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Београда.

Он је додао да статистика показује да је на београдским улицама смањен број погинулих возача, али да је дошло до повећања броја погинулих пешака, нарочито најстаријих суграђана. Бован је најавио наставак рада на едукацији, како возача тако и пешака, што ће такоеђе, како је рекао, бити урађено у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја.

Подсећамо, раније у току седнице усвојен је и ребаланс буџета Града Београда за 2024. годину.

Подели вест