NBG-23-scaled.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ: Три хиљаде литара отпада сакупљено у првој акцији „Еко-патрола" на Новом Београду

23.09.2024.

ЕДУКАТИВНЕ РАДИОНИЦЕ: Три хиљаде литара отпада сакупљено у првој акцији „Еко-патрола" на Новом Београду
Величина слова

Ђаци Основне школе „Ратко Митровић”, заједно с родитељима, присуствовали су едукативним радионицама о правилном сакупљању и одлагању отпада, након чега су очистили школско двориште и јавну површину у близини школе у Блоку 38.

Акција „Еко-патрола” одржана је на инцијативу Општине Нови Београд, а у сарадњи са организацијом „Плогинг Србија” коју чине репрезентативци наше земље, победници светског такмичења у трчању и истовременом сакупљању електронског отпада у Ђенови, саопштили су из Општине Нови Београд.

Кроз дружење и занимљив програм, маратонци су ђаке заинтересовали за важне еколошке теме попут рециклаже и разлике између коришћења једнократне и вишекратне пластике. Током акције искоришћено је више од 180 рукавица, а сакупљено је око 3.000 литара отпада у чијем су селектовању учествовали ђаци.

NBG-62-3-scaled.jpg
београд.рс

Председница општине Нови Београд Ивана Николић, заједно са својим сарадницима, прикључила се чишћењу школског дворишта и поручила да је „Еко-патрола” пројекат који има за циљ да ђаке упозна са важношћу очувања животне средине, као и да подигне свест код деце да није срамота покупити отпад на који се наиђе након ужине у школи.

– Наставићемо да организујемо заједничке акције и у другим новобеоградским основним школама. Након тога планирамо и сарадњу са Предшколском установом „11. април”. Веома је важно да се деца од раног школског и предшколског периода науче да одлажу отпад у кантама за пластику, стакло и алуминијум, које су данас постављене у дворишту школе – рекла је Ивана Николић и додала да деца најбоље усвајају знање када им се кроз праксу покаже како треба да се понашају према животној средини.

Николићева је захвалила родитељима, наставницима и комшијама који су својим присуством подржали акцију и позвала све заинтересоване суграђане да се прикључе „Еко-патроли”.

Виктор Трифуновић из организације „Плогинг Србија” истакао је да је цео догађај веома успешно реализован и да је учинак деце и родитеља изузетан.

Извор. Беоинфо

Подели вест