ss_08.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

БЕОГРАД И ОВЕ ГОДИНЕ МЕЂУ НАЈПОСЕЋЕНИЈИМ ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Главни град све популарнија туристичка дестинација

24.09.2024.

БЕОГРАД И ОВЕ ГОДИНЕ МЕЂУ НАЈПОСЕЋЕНИЈИМ ГРАДОВИМА ЕВРОПЕ: Главни град све популарнија туристичка дестинација
Величина слова

И ове године Београд бележи рекорде у туризму, са чак 13% већим бројем посета из целог света у односу на исти период 2023. године.

До краја јула ове године, главни град посетило је чак 831.039 туриста из земље и иностранства.

Више од 2 милиона ноћења забележено је у смештајним капацитетима у Београду током првих седам месеци 2024. године, што представља раст од 10 одсто, наводи се у подацима Секретаријата за управу – Сектора статистике.

ss_01.jpg
београд.рс

Према речима Миодрага Поповића, директора Туристичке организације Београда главни град је међу туристима све популарнији, посебно за кратке градске одморе.

„Када говоримо о целој години, ја волим да говорим у прегледу целу годину, јер Београд има јачу наравно летњу сезону, али нема толико издиференциране периоде као нека летовалишта или зимовалишта. Наш туристички производ су увек кратки градски одмори, или „city break“ туре од, рецимо, у просеку 4 дана”, каже Поповић. 

ss_03.jpg
београд.рс

У јулу 2024. године 155.705 туриста је посетило Београд, што је за 14 одсто више у односу на јул прошле године, а најбројнији гости били су из Турске, Русије, Кине, Немачке, Румуније и САД.

Он додаје да у протеклих десет година туристичке посете Београду континуирано расту.

„Од 2014. године Београд је у сталном расту, осим 2020. године због разлога који је свима познат. Некад је тај раст, у почетку, био по 20%, по 30%, или како се Београд развијао, и инфраструктурно и што се тиче капиталних пројеката, уређења града и бољих услова живота, јер ако је добро и лепо живети у неком граду тај град вреди и посетити. Негде вођени том логиком ми смо и промотивно и наступали, тако да је свака година била рекордна”, наводи Поповић.

ss_06.jpg
београд.рс

Успешна туристичка сезона у Београду и све већи број гостију из целог света, сврставају наш град међу популарне дестинације за одмор. Захваљујући инфраструктурном развоју главног града последњих година, туристи могу да уживају у уређеним локацијама, као и новим атракцијама у нашој престоници. 

Подели вест