41be81c8a7e6888ca1e0ca4a215ed4ff_6253687066.JPG
београд,.рс

београд,.рс

Градске актуелности

МОЈА ИНИЦИЈАТИВА ДА СЕ ДРАГОЉУБУ МИХАИЛОВИЋУ ПОДИГНЕ СПОМЕНИК У ПАРКУ ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА ЈЕСТЕ ИСПРАВЉАЊЕ ИСТОРИЈСКЕ НЕПРАВДЕ: Шапић о важности националног помирења

26.09.2024.

МОЈА ИНИЦИЈАТИВА ДА СЕ ДРАГОЉУБУ МИХАИЛОВИЋУ ПОДИГНЕ СПОМЕНИК У ПАРКУ ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА ЈЕСТЕ ИСПРАВЉАЊЕ ИСТОРИЈСКЕ НЕПРАВДЕ: Шапић о важности националног помирења
Величина слова

Градоначелник Београда Александар Шапић, како је и најавио, поднео је званичну иницијативу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда да се Драгољубу Дражи Михаиловићу подигне споменик у парку Теразијска тераса.

Иницијативу сам поднео јер сматрам да човек коме су две од највећих сила у борби против фашизма и нацизма, САД и Француска, доделиле највише државно одликовање, то заслужује – изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић.

Како је истакао, то је важно због националног помирења и како не би више долазило до подела.

– Како би се ставила тачка на те поделе, треба да се настави процес којим су се изједначили партизански и равногорски покрет и када је оборена судска пресуда којом је Драгољуб Михаиловић проглашен за издајника. Не треба заборавити да је Михаиловић један од најодликованијих српских официра за исказане подвиге и храброст у балканским ратовима и Првом светском рату – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, Србија је увек била антифашистичка земља, те да ми данас треба да се поносимо што смо имали два антифашистичка покрета.

– Уверен сам да ова моја иницијатива представља исправљање историјске неправде, поготово зато што се Драгољубу Михаиловићу ни гроб не зна. Мислим да он коначно треба да има споменик у Београду, и то на достојанственом месту у центру града – рекао је градоначелник Београда, који је ову своју иницијативу најавио новинарима уочи последње седнице Скупштине града.

Извор: Беоинфо

Подели вест