DSC_6924.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЗЕМУН ПРОСЛАВИО СВОЈУ ЗАВЕТНУ СЛАВУ КРСТОВДАН: Приређена славска трпеза љубави

27.09.2024.

ЗЕМУН ПРОСЛАВИО СВОЈУ ЗАВЕТНУ СЛАВУ КРСТОВДАН: Приређена славска трпеза љубави
Величина слова

Велики православни празник Воздвижење часног Крста, у народу познатији као Крстовдан, који Градска општина Земун прославља 27. септембра као своју заветну славу, свечано је обележен Светом архијерејском литургијом у храму Светог оца Николаја Мирликијског, традиционалном литијом централним улицама Земуна и сечењем славског колача у општинском здању.

Општинско руководство и грађане Земуна поздравио је викарни епископ моравички Г. Тихон, пожелевши свима добро здравље и напредак у животу.

DSC_6902.JPG
београд.рс

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић честитао је Земункама и Земунцима славу и пожелео им добро здравље и напредак на свим пољима.

-Данашњи дан Крстовдан је заветна слава општине Земун. Посебно ме радује велики број младих и деце која су данас била са нама у литији. Породица је језгро српског народа, из ње све произлази, и зато апелујем на одрасле, породичне људе да обрате максималну пажњу на своје укућане, како би их заштитили од свих опасности и у кругу породице сачували традицију, веровање и обичаје, рекао је председник Ковачевић.

DSC_6857.JPG
београд.рс

Крстовданска литија предвођена викарним епископом моравичким Г. Тихоном, која је прошла Његошевом, Караматином, Главном и Прерадовићевом улицом до Магистратског трга, окупила је руководство Градске општине Земун, свештенство земунских цркава, представнике рода РВ и ПВО Војске Србије, полицију и жандармерију, ватрогасце и чланове ДВД, ученике основних школа, чланове малог ансамбла КУД „Бранко Радичевић", ФК „Земун"и бројне грађане.

DSC_6822.JPG
београд.рс

За све грађане који су присуствовали сечењу славског колача приређена је славска трпеза љубави.

DSC_6653.JPG
београд.рс

Своју заветну славу Крстовдан Земун слави од 2002. године, поштујући дугу  предратну традицију светковања великог црквеног и народног празника – Крстовдана или Воздвижења (Подизања) Часног крста, као помен на догађај када је пронађен крст на којем је распет Исус Христос.

Извор: Беоинфо

Подели вест