BANJICA (7).jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ЊИХОВА ЖРТВА НЕ СМЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА: Одата почаст страдалима у Бањичком логору

05.10.2024.

ЊИХОВА ЖРТВА НЕ СМЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА: Одата почаст страдалима у Бањичком логору
Величина слова

Заменик председника Скупштине града Београда Игор Јовановић положио је данас венац и одао почаст страдалима у Бањичком логору током Другог светског рата.

 Ове године навршава се осам деценија од распуштања овог злогласног логора.

– Данас, на 80. годишњицу распуштања логора на Бањици, стојимо пред местом које симболизује незамисливу патњу и страдање хиљада невиних људи. Логор Бањица био је место где су током Другог светског рата невини грађани Београда и шире били лишени слободе, мучени и убијани. Њихова жртва не сме бити заборављена. На позив СУБНОР-а Београда, организације која већ деценијама предано ради на очувању антифашистичке традиције, данас, у име Скупштине града Београда, полажем венац у знак сећања на све жртве овог логора. Овај чин је израз наше посвећености да никада не заборавимо злочине почињене над нашим суграђанима, али и да се боримо за друштво у којем ће правда, слобода и људско достојанство увек бити у центру наших вредности – навео је Јовановић у изјави за Беоинфо.

BANJICA (6).jpg
београд.рс

Додао је да нас сећање на логор Бањица подсећа на потребу да се ујединимо у борби против мржње, насиља и нетолеранције.

– У времену када свет поново пролази кроз изазове, наша је дужност да чувамо вредности за које су наши преци дали своје животе, како бисмо будућим генерацијама обезбедили мир и слободу – рекао је Јовановић.

BANJICA (1).jpg
београд.рс

Сваке године СУБНОР Београда као организатор заједно с Градом Београдом и Општином Вождовац обележава сећање на тај догађај. У име СУБНОР-а Београда почаст страдалима одао је председник ове организације Бора Ерцеговац. Венце су положили и представници Општине Вождовац, општинских борачких организација, потомци и поштоваоци.

Извор: Беоинфо

Подели вест