foto-2 (2).jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА, РОМА И ЈЕВРЕЈА НА СТРАТИШТУ У ЈАЈИНЦИМА: Венац положила Весна Видовић

06.10.2024.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА, РОМА И ЈЕВРЕЈА НА СТРАТИШТУ У ЈАЈИНЦИМА: Венац положила Весна Видовић
Величина слова

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је данас обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја на стратишту у Јајинцима, одржаном у Спомен-парку „Јајинци”.

Том приликом је у име Града Београда положила венац. Државну делегацију предводио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић , као изасланик председника Републике.

– У Јајинцима, на месту где се пре Другог светског рата налазило „Школско стрелиште београдског гарнизона” војске Краљевине Југославије, у време окупације немачке власти су претвориле у простор за егзекуције. Опет смо овде, на истом месту где се данас налази Меморијални парк и споменик страдалима. Овде се налазило највеће стратиште српског народа у Србији, а после система логора Јасеновац, и било је највеће стратиште на читавом подручју тадашње Југославије – навела је у изјави за Беоинфо Весна Видовић.

foto-1 (2).jpg
београд.рс

Град Београд с посебним пијететом обележава Дан сећања на невино страдале жртве у Другом светском рату, овде у Београду, у Јајинцима, где је страдало више десетина хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, истакла је Видовић.

– Тешко је разумети овакву страхоту људског рода и данас одајемо почаст свим жртвама, Србима, Јеврејима и Ромима, који су кроз ужасно насиље страдали и чија су тела спаљивана, како би се сакрили злочини. Никада нећемо заборавити страдања нашег недужног народа, ово место ће увек Београђанима остати као место сећања и поштовања. Важно је да данас, када се осврнемо на страдање српског народа кроз историју, разумемо колико нам је потребно јединство и да су нам заједништво и уједињење најважнији за нашу будућност – истакла је заменица градоначелника.

foto-3 (2).jpg
београд.рс

Премијер Вучевић је истакао да су Јајинци место сећања, туге и бола, као и место опомене и колективне савести свих нас. Он је рекао да је важно да сачувамо мир и у овим тешким временима.

– Чувамо свим средствима мир и пре свега нашу свету слободу. Она је једини гарант да се ови ужаси никада више не понове – нагласио је Вучевић.

Подсетио је да су на Јајинце масовно довођени и убијани Срби, Јевреји, Роми, као и чланови и присталице покрета отпора, једног и другог, и нагласио да је задатак историчара да истраже животе жртава и прикупљају њихове биографије како бисмо јасно и трезвено могли да схватимо праву величину губитка.

Данас препорођена Србија окренута је према овом месту масовног страдања, као и свим нашим стратиштима, са дужним пијететом и поштовањем, без икакве политизације жртава – истакао је Вучевић.

foto-4.jpg
београд.рс

Додао је да ми сами морамо да учимо децу да на Јајинцима леже наши преци и да нико други то неће чинити осим нас, а да би многи волели да се о српским жртвама не прича.

Организатор комеморације и догађаја је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Извор: Беоинфо

Подели вест