sekretarijati_22 Sekretarijat za zastitu zivotne sredine 2.jpg
Grad Beograd

Grad Beograd

Градске актуелности

НА КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА НАЈВИШЕ УТИЧУ ТРЕНУТНИ МЕТЕОРОЛОШКИ УСЛОВИ: Епизоде загађења од почетка јесени до пролећа

10.10.2024.

НА КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА НАЈВИШЕ УТИЧУ ТРЕНУТНИ МЕТЕОРОЛОШКИ УСЛОВИ: Епизоде загађења од почетка јесени до пролећа
Величина слова

Секретаријат за заштиту животне средине саопштио је да на квалитет ваздуха највише утичу тренутни метеоролошки услови.

С почетком јесени, па све до краја пролећа, појављују се епизоде загађења ваздуха које су пре свега узроковане метеоролошким условима (висок притисак, одсуство ветра, магла). Како не постоји могућност мешања ваздушних маса, све загађујуће материје које се емитују остају у приземним слојевима атмосфере и њихова концентрација расте, а квалитет ваздуха се погоршава. Са појавом ветра и падавина квалитет ваздуха се побољшава, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине.

Такође, за почетак грејне сезоне је карактеристично нагло повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху, јер се истовремено активирају индивидуална ложишта, поготово из домаћинстава или привредних објеката који нису очистили димњаке и ложишта која су у функцији система даљинског грејања.

С обзиром на то да се одређени број индивидуалних ложишта не одржава адекватно и да се у овом периоду године користе први пут након паузе, све то додатно утиче на пораст концентрације загађујућих материја у ваздуху.

Из овог секретаријата позивају грађане и друга привредна лица која поседују индивидуална ложишта у сврху грејања објеката да, уколико то већ нису учинили, након престанка грејне сезоне очисте своје димњаке.

Такође, позивају грађане да стање квалитета ваздуха прате путем апликације „Беоеко”, која је доступна на сајту Града (http://www.beoeko.com/). Такође, важно је пратити препоруке доктора и стручних лица из Градског завода за јавно здравље Београд о понашању у случајевима повећања загађености ваздуха.

„Уколико постоје неке недоумице у вези са здравственим препорукама, молимо грађане да се обрате Градском заводу за јавно здравље Београд”, наводи се у саопштењу Секретаријата за заштиту животне средине.

Извор: Беоинфо

Подели вест