foto5.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ ПОТПИСАО ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦОМ ТУРСКОГ ГРАДА ГАЗИЈАНТЕПА: Успостављање статуса побратимских градова

11.10.2024.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПИЋ ПОТПИСАО ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА ГРАДОНАЧЕЛНИЦОМ ТУРСКОГ ГРАДА ГАЗИЈАНТЕПА: Успостављање статуса побратимских градова
Величина слова

Градоначелник града Београда Александар Шапић и градоначелница градске општине Газијантеп Републике Турске Фатма Шахин потписали су данас у Палати Србија протокол о сарадњи између два града.

foto2.jpg
београд.рс

Ово је један од 11 билатералних докумената који су данас потписани у оквиру државне посете председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана Србији.

foto4.jpg
београд.рс

Циљ потписивања овог протокола јесте развијање међусобних односа и пријатељства, затим развоја два града и унапређење узајамне сарадње и билатералних односа. У протоколу је прецизирано да је договорена сарадња у области привреде и индустрије, културе, уметности, спорта, урбанизма, заштите животне средине, климатских промена и енергетике, као и успостављање статуса побратимских градова.

foto3.jpg
београд.рс

Државна делегација Републике Турске од јуче је у посети Србији, а два председника, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, присуствовали су данас у Палати Србија свечаној церемонији потписивања билатералних докумената о сарадњи између две земље.

foto1 (1).jpg
београд.рс

Газијантеп је шести град по величини у Турској који броји око два милиона становника, са изузетно развијеном индустријом. На предлог председника Александра Вучића, Влада Србије донела је одлуку да се овом граду после разорног земљотреса упути хуманитарна помоћ у медицинској опреми, лековима, роби и новцу. У спасавању након земљотреса учествовало је преко 160.000 спасилаца, међу њима и спасиоци из Србије. У мају 2024. у Београду је боравила техничка делегација Газијантепа, која је имала састанке са београдским колегама из различитих области, тако да је данашње потписивање протокола круна тих договора.

foto6.jpg
београд.рс

Извор: Беоинфо

Подели вест