shutterstock_781785535.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ГРЕЈНА СЕЗОНА ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛА ДАНАС: Нема поремећаја у производном и дистрибутивном систему

15.10.2024.

ГРЕЈНА СЕЗОНА ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛА ДАНАС: Нема поремећаја у производном и дистрибутивном систему
Величина слова

Грејна сезона 2024/2025. званично је започела данас, 15. oктобра, и сви топлотни извори „Београдских електрана” од шест часова су испоручивали топлотну енергију потрошачима.

Првог дана грејне сезоне није било системских поремећаја у производном и дистрибутивном систему. Међутим, због повољних временских услова, а у складу са Одлуком о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, односно Правилима о раду дистрибутивног система даљинског грејања, у 10.45 сати прекинута је испорука топлотне енергије, саопштено је из ЈКП-а „Београдске електране”.

У складу са поменутим актима, испорука топлотне енергије у току грејног дана може да буде прекинута у случајевима повољне температуре спољашњег ваздуха. Прекид испоруке се обавља када температуре спољашњег ваздуха пређу 15 степени Целзијуса, а трају дуже од два сата. Поновна испорука топлотне енергије започиње када је температура спољашњег ваздуха 12 степени Целзијуса или нижа. Наиме, све топлотне предајне станице, којих у систему даљинског грејања има више од 9.000, аутоматизоване су, имају сензоре на спољашњој страни објекта и мере температуру ваздуха у његовом окружењу. Када су спољашње температуре ваздуха више од 15 степени Целзијуса, аутоматски вентил у предајној станици затвара проток топлотне енергије кроз објекат. С обзиром на то да тада објекти не преузимају топлотну енергију, не постоје услови за производњу и дистрибуцију топлотне енергије потрошачима.

У току ремонтног периода обављена је реконструкција дела топловодоне трасе у Новом Београду, а приликом данашњег старта грејања (успостављања циркулације у топловодној мрежи) уочен је поремећај у раду на магистралном топловоду М4. Како би се заштитио дистрибутивни систем, као и предајне станице и кућне грејне инсталације, те обезбедила сигурност у снабдевању корисника, неопходно је постепено решавање уоченог поремећаја. Због тога делу корисника на грејном подручју Новог Београда овог јутра нису били топли радијатори. Наиме, из тог магистралног топловода снабдевају се потрошачи из дела блокова 62 и 64, А блока, насеља Савада, Белвил, New Minel (Тошин бунар 270 и 272) и Бежанијска коса, као и из блокова 49, 57, 59 и 60. Очекује се да ће неопходна интеревенција на топловоду бити комплетно обаљена у наредних неколико дана.

Подсећамо, Јавно комунално предузеће ЈКП „Београдске електране” топлотном енергијом снабдева више од 22,5 милиона квадратних метара стамбеног и пословног простора, односно више од 360 хиљада станова корисника. Производни систем „Београдских електрана” чине 15 топлана и 17 котларница.

За стабилни рад тако великог енергетског система као што су „Београдске електране” неопходно је неколико дана постепеног и веома пажљивог оптерећивања постројења због преласка из стационарног хладног у динамички топао режим рада. Управо из тог разлога апелује се на све потрошаче да у првим данима грејне сезоне на бројеве телефона Сервисног центра Града Београда 11-0-11 пријављују искључиво цурења воде из инсталација и када целе зграде нису снабдевене топлотном енергијом. 

Најефикасније је да то чине управници зграда или председници кућних савета како не би долазило до загушења телефонских линија и непотребног чекања на успостављање везе са Сервисним центром. Приоритет у отклањању кварова имају потрошачи који пријављују цурење воде из инсталација, као и негрејање целих објеката, саопштено је из ЈКП-а „Београдске електране”.

Извор: Беоинфо

Подели вест