Intro baner - 360@2x.jpg

БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ – МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА НЕГУЈЕ ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ

12.04.2024. Види више

БЕОГРАДСКИ ДАНИ ПОРОДИЦЕ – МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА НЕГУЈЕ ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ
Величина слова

МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА НЕГУЈЕ ЈЕДИНСТВО ПОРОДИЦЕ, СРПСКУ ТРАДИЦИЈУ, КУЛТУРУ И ИСТОРИЈУ НУДИ БОГАТ ПРОГРАМ: Посетиоци ће током два месеца уживати у квалитетном садржају „Београдских дана породице”.

Манифестација „Београдски дани породице 2024” чији је идејни творац и оснивач председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић трајаће од 13. априла до 15. јуна и доноси богат садржај на више градских локација у коме ће моћи да уживају Београђани и сви гости који током два месеца буду посетили град.

Породица је нуклеус сваког друштва, а нажалост живимо у временима када форма традиционалне породице тешко опстаје и зато не смемо никада да одустанемо од борбе за породицу, јер на крају крајева и сви ми који живимо у Србији смо једна велика породица, српски народ и сви грађани ове земље, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић поводом почетка манифестације „Београдски дани породице”, која ће свечано бити отворена 13. априла у 11 часова.

Садржаји програма који тематски обухватају област уметности, спорта и забаве понудиће грађанима и посетиоцима свих старосних доби актрактивне програме. Концепт је такав да у понуди ове смотре своју интересну сферу може да нађе сваки члан породице: од сусрета, игара, забава у природи и контакта са животињама намењених најмлађима, преко широке палете музичких жарнрова намењених љубитељима музике свих узраста, до спортских и едукативних тема и садржаја.

Поред главне бине на Тргу републике предвиђеној за музички део програма, на више локација посетиоце очекују разноврсни програми, а међу њима су и традиционалне манифестације најавила је у име организатора Исидора Лукић.

Биће организовано више од сто концерата класичне, џез, блуз и поп-рок музике, као и преко 50 биоскопских пројекција на отвореном и више од 30 позоришних представа - најавила је Лукићева.

Планирано је да се на централној бини на Тргу републике организују велики вечерњи концерти. У склопу манифестације биће одржани већ традиционални догађаји и фестивали, као што су „Карневал бродова”, „Улични карневал” и „Колективно венчање”.

На свечаном отварању манифестације „Београдски дани породице” у суботу 13. априла у 11 часова наступају интерпретаторке изворне музике, сестре Марија и Марина Гобовић. Током дневног свечаног програма наступају Музичка породица Божић, хор Храма Светог Саве, КУД „Димитрије Котуровић", плесна трупа „Уна Сага Сербика", хор Дечјег културног центра Београд и ансамбл „Бели анђео". Вечерњи програм трајаће од 18 до 20 часова када ће наступити вокални дует „Сестре Гобовић" и плесна трупа „Уна Сага Сербика".

Након свечаног отварања током осам недеља на неколико локација у граду наступиће бројни уметници, извођaчи, ансамбли, глумци, плесне трупе и културно-уметничка друштва.
На потезу од Теразија, преко Кнез Михаилове до Горњег и Доњег Калемегдана, као и на обалама београдских река биће постављено 18 тематских зона и 10 бина, уз велику централну бину на Тргу републике где нас очекују вечерњи концерти наших и иностраних уметника током ова два месеца, с тим што ће 15. мај – Међународни дан породице, бити посебно обележен!

image0.jpeg
промо


Програм манифестације ће се одвијати на следећим локацијама:

1. Централна бина (Трг Републике)
2. Зона видео игара (Кнез Михаилова улица)
3. Туристичка организација (Кнез Кихаилова улица)
4. Зона џез, блуз и рок музике (Кнез Кихаилова улица, код Института Сервантес)
5. Уметничка зона (Студентски парк)
5а. Сцена камерне музике (Студентски парк)
6. Зона Коларца (Коларац)
6а. Балкон Коларца
6б. Биоскоп на тераси (кров Коларца)
7. Зона плеса (плато код Обилићевог венца)
8. Зона позоришта и филма (Парк Војводе Вука)
9. Зона сликарства (Топличин венац, испод парка Војводе Вука/пешачка зона код Супермаркета)
10. Зона знања и традиције (Плато испред Рајићеве)
11. Мали луна парк (Горњи Калемегдан)
11а. Велики луна парк (Доњи Калемегдан)
12. Зона фестивала (Горњи Калемегдан)
13. Зона животиња (Горњи Калемегдан)
13а. Мини зоо врт (Горњи Калемегдан)
13б. Дресура паса и јахање (Горњи Калемегдан)
14. Зона циркуса (Горњи Калемегдан)
15. Зона природе (Горњи Калемегдан)
16. Зона спорта (Горњи Калемегдан)
16. (све подзоне спорта су Горњи Калемегдан сем 16ђ, 16е, 16ж које су је Доњи Калемегдан)
17. Зона популарне и народне музике (Доњи Калемегдан)
18. Српско средњовековно село (Доњи Калемегдан код Небојшине куле).

Манифестација „Београдски дани породице“ покренута је 2023. године

Манифестација „Београдски дани породице“ први пут је одржана у Београду, у јуну месецу 2023. године.

На Тргу републике манифестацију је свечано отворио градоначелник Александар Шапић, који је рекао да је циљ да „Београдски дани породице“, постану традиционални, и да главни град по њима буде препознатљив и ван граница Србије. Он је том приликом рекао да верује да ће у будућности постати једна од најважнијих, можда чак и најмасовнијих манифестација јер је ова тема увек неисцрпна, а породица је нуклеус свега без обзира на то која форма породице је у питању.

Према његовим речима данас живимо у временима када је веома тешко очувати традиционалну породицу јер је све брзо и све је на великом искушењу, а не треба да заборавимо да никога од нас данас не би било да није било мама и тата, иако се данас неки труде да те термине замене неким другим и да нема лепшег термина од маме и тате. Градоначелник је тада истакао да ова манифестација треба да буде отворена не само за Београђане, већ и за оне који дођу у главни град из Србије, региона и шире.

Важно је да се више посветимо једни другима, својој породици, пријатељима, комшијама јер, како је нагласио ко не води рачуна о својој породици тај не води рачуна ни о својим пријатељима, а онда ни о општини, граду, на крају ни о својој држави и читавом народу.

Подели вест