Београд ‒ главни град Србије
Величина слова

Београд је један од најстаријих градова у Европи, и, поред Атине, највећа урбана целина на Балкану. Смештен на ушћу Саве у Дунав, наш град носи симболе старе миленијумима. Најстарији трагови људских насеобина на подручју данашњег Београда датирају још из палеолитског доба. Припадници келтског племена су основали Сингидунум у 3. веку пре нове ере, док прво помињање Београда датира из 878. године. Током своје дуге и бурне историје, Београд је освајало 40 армија, а 38 пута је подизан из пепела.

Град Београд главни је град Републике Србије и њен највећи урбани, економски и образовни центар. У Београду живи око 1,6 милиона становника, има прворазредни саобраћајни значај, као значај као значајно друмско и железничко чвориште, а такође и међународно речно и ваздушно пристаниште и телекомуникацијски центар. Простире се на 3,6% територије Србије, у њему живи 15,8% становништва Србије и ради 31,2% свих запослених у Србији.

У Београду су развијени значајни привредни и пољопривредни капацитети, посебно металска, металопрерађивачка и електронска индустрија, трговина и банкарство. На ширем подручју Београда, Смедерева и Панчева, на обалама Дунава, лоцирана је на 2000 m² слободна трговинска зона. У Београду се ствара 30% друштвеног производа Србије.

Београд је престоница српске културе, образовања и науке. У њему је највећа концентрација институција из области науке и уметности од националног значаја. У Београду се налазе Српска академија наука и уметности, основана 1886. године као Српска краљевска академија, Народна библиотека Србије, основана 1832. године, Народни музеј, основан 1841. године и Народно позориште, основано 1869. године. Град је такође и седиште Београдског универзитета, основаног 1808. године као Велика школа, и Универзитета уметности.

Београд има статус посебне територијалне јединице у Србији, која има своју аутономну градску управу. Његова територија је подељена на 17 општина, које имају своје локалне органе власти.

Подели вест