25AAE7DA-BF0D-4D9B-B4E7-C4D4DF135EAD.jpeg
Тањуг/Јадранка Илић

Тањуг/Јадранка Илић

Београдска ризница

МЕМОРАНДУМ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ: Музеји У Каиру и у Београду унапредили сарадњу

22.07.2022.

МЕМОРАНДУМ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ: Музеји У Каиру и у Београду унапредили сарадњу
Величина слова

Током посете египатског председника Абдел Фатаха ал Сисија потписан је меморандум у области културне сарадње између Националног музеја египатске цивилизације у Каиру и београдског Музеја aфричкe умeтнoсти.

Председник Републике Србије Александар Вучић приредио је у Палати Србија свечани дочек за египатског председника Абдел Фатаха ал Сисија. Ова посета, прва после 35 година, окарактерисана је као историјски догађај за обе земље, а председник Ал Сиси је одликован за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат.
Током свечане церемоније између Владе Србије и Владе Египта потписано је више билатералних споразума и меморандума о сарадњи. У области културе, Њ.Е. г. Самих Шукри, министар спољних послова Арапске Републике Египат и др Марија Алексић, директорка Музеја афричке уметности потписали су Меморандум о сарадњи између Националног музеја египатске цивилизације у Каиру и београдског Музеја aфричкe умeтнoсти.

Инспирисане пријатељским односима између наших земаља, обе установе ће сарађивати у областима организовања гостујућих изложби, спровођења студија и истраживања, издавања каталога и других публикација, размени кустоса, алии у бројним другим активностима у области рестаурације, музеологије и културног наслеђа које доприносе стручном усавршавању и размени искустава српске и египатске стране.

Подели вест