UPP foto 1 Aleksa Borković.jpg
Алекса Борковић

Алекса Борковић

Београдска ризница

НИКАДА СЕ НИСУ УПОЗНАЛЕ АЛИ СУ НАПИСАЛЕ КЊИГУ! Уметност не зна за границе а њих две су то доказале

11.08.2022.

НИКАДА СЕ НИСУ УПОЗНАЛЕ АЛИ СУ НАПИСАЛЕ КЊИГУ! Уметност не зна за границе а њих две су то доказале
Величина слова

У књижари Делфи СКЦ 9. августа представљен је роман „Убиство под псеудонимом“, који су у четири руке написале Верица Винсент Кол и Мирјана Узелац. О књизи су, поред ауторки, говорили уредница Дубравка Драговић Шеховић и писац и критичар Ђорђе Бајић.

 „Убиство под псеудонимом“ је изузетно осмишљен трилер, у коме ништа није пропуштено или препуштено случају. Настао је као резултат пријатељства, подршке и поверења између Верице Винсент Кол и Мирјане Узелац. Ауторке су нас својим романом увеле у свет издаваштва где не обитавају само мудре мисли и лепе речи.

UPP foto 3 Aleksa Borković.jpg
Алекса Борковић

 Тони Божиновски је интелектуалац, песник, преводилац, издавач, учитељ, љубавник… Себе види као реинкарнираног лорда Бајрона, ренесансног уметника XXИ века. Али неко га толико мрзи да има довољно разлога да му у редовним интервалима шаље умрлице са текућом годином као годином његове смрти. Неко је успео да на Тонија навуче подсмех литерарних кругова. Неко је одлучио да га сурово казни и убије…

Иако је резултат њиховог вишемесечног заједничког рада сјајан кримић, Верица и Мирјана су се заправо први пут уживо среле пре саме промоције. И сусрет је био заиста дирљив.

Verica i Mira susret foto Đorđe Bajić.jpg
Ђорђе Бајић

 Дубравка Драговић Шеховић сматра да су се две ауторке међусобно препознале и да су се њихове енергије спојиле на прави начин: „Било је велико задовољство радити са ове две дивне ауторке које иза себе имају сјајна дела, али су показале да у тандему одлично раде. Колико је добро написана књига, види се по томе што читалац не може да направи разлику шта је написала једна а шта друга, и надам се да ће нас ове ауторке обрадовати још неким романом.“

UPP foto Aleksa Borković.jpg
Алекса Борковић

 Верица је почела да пише роман који је требало да буде један у серији њених романа са приватним детективом. „Детектив је почео истрагу и онда није више знао шта да ради са собом. Познајем Мирјанин рад одраније и знам какав је писац. Веома волим криминалистичке романе са смислом за хумор, а Мирјана је једна од оних срећних особа које су рођене са оригиналним смислом за хумор. Послала сам јој написано. Она је много тога изменила, убацила и послала мени, и тако је почео непрекидни процес дописивања, договарања. Ни у једном тренутку нисмо имале проблем да се усагласимо.

Мирјана Узелац је направила занимљиво поређење: „Ако бих писање у четири руке посматрала као свирање у четири руке, Верица би вероватно била Бах а ја Моцарт.“ Мирјана је испричала и да је у једном тренутку изгубила на рачунару рукопис који је већ одмакао, али да је толико била у причи да је за једну ноћ поново искуцала више од 100 страница: „Најлепше код ове књиге је енергија која је ’изашла’, а којој је допринела и Дубравка“.

UPP foto 4 Aleksa Borković.jpg
Алекса Борковић

 Ђорђа Бајића је веома обрадовало што су наше ауторке одлучиле да заједно напишу роман јер то није очекивао: „Роман је тако написан да се не осећају шавови, а допада ми се што смо добили прави криминалистички трилер баш какав волим. Оне су додале један слој који није чест код нас, а то је метатекстуални слој. Дакле, криминалистички роман у коме се промишља криминалистички жанр. Као крајњи резултат добили смо добар криминалистички роман са јаким српским шмеком.“

Међусобна подршка аутора који пишу трилере, а којих је у последње време све више у Лагуни, показује да сви они пре свега уживају да читају добре књиге и да се искрено радују свакој новој књизи. Томе у прилог говори и посвета на почетку „Убиства под псеудонимом“: „Свим ауторкама криминалистичких романа у земљи и региону које својом маштом и сензибилитетом дају јединствени допринос овом јединственом жанру.“

UPP foto 2 Aleksa Borković.jpg
Алекса Борковић

 Све присутне обрадовала је вест да ауторке пишу наставак „Убиства под псеудонимом“, па ће читаоци уживати у новим случајевима.

Подели вест