Cuvari istorije Kosancicev venacjpg.jpg
промо

промо

Београдска ризница

ЧУВАРИ ИСТОРИЈЕ У СРЦУ БЕОГРАДА! Дигитална форма историјско-културне целине Косанчићев венац

15.08.2022.

ЧУВАРИ ИСТОРИЈЕ У СРЦУ БЕОГРАДА! Дигитална форма историјско-културне целине Косанчићев венац
Величина слова

У сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Града Београда, Града Београда и Министарства за иновације и технолошки развој, Продукција ОКОЛО и Clear Point реализују пројекат “Чувари историје – Косанчићев венац”.

Кроз савремену дигиталну форму, обогаћену културним садржајима и мултимедијалним информацијама, овај пројекат представља историјско-културну целину Косанчићев венац.

У договору са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, издвојено је 10 значајних објеката: Хотел Национал, Дом Мике Аласа, Кућа Димитрија Крсмановића, Кућа са бистом Косанчић Ивана, Саборна црква, Палата Патријаршије, Кућа Бранислава Којића, Конак Кнегиње Љубице, Кафана “Знак питања” и Некадашња Народна библиотека.

Cuvari istorije_Hotel Nacional.jpg
Хотел Национал
промо

 За сваки од објеката је креиран видео са садржајем који упућује на прошлост, односно историју тог објекта, личности које су биле у вези са истим, као и данашње стање.

Видео материјал садржи атрактивне снимке из ваздуха, у данашњем времену, комбиновано са архивским материјалом из различитих периода.

Cuvari istorije_Mika Alas.jpg
промо

Комплетан садржај (на српском и енглеском језику) ће бити постављен на интерактивној табли са мапом Косанчићевог венца. Посматрачи ће, гледајући видео, имати опцију за скенирање QР кодова, који ће им покретати навигацију до жељеног објекта.

Поред интерактивне табле која ће бити постављена у близини степеништа и споменика Мики Аласу, на фасади сваког од наведених објеката, биће постављене табле са QР кодовима са којих ће се учитавати видео садржај.

Cuvari istrorije Patrijarsija.jpg
Патријаршија
промо

Подели вест