3 isky Foto Borivoje Milosavljević.png
Ненад Илић
Боривоје Милосављевић

Ненад Илић
Боривоје Милосављевић

Београдска ризница

БЕЗ ОДРИЦАЊА НЕМА СЛОБОДЕ И ЉУБАВИ! Футуристичка прича свештеника „I-SKY“

01.09.2022.

БЕЗ ОДРИЦАЊА НЕМА СЛОБОДЕ И ЉУБАВИ! Футуристичка прича свештеника „I-SKY“
Величина слова

У кафетерији Букмаркер у књижари Делфи СКЦ 30. августа представљена је књига свештеника Ненада Илића „I-SKY“, футуристичка прича у најбољем духу „Матрикса“. Поред аутора, о књизи је говорила и уредница Дубравка Драговић Шеховић.

Веома је незгодно одредити жанр мог романа. Суштина је да постављам многа вечна питања, попут потраге за љубављу и вечношћу. 

Ненад Илић, аутор

 Пошто је после Седмогодишње пандемије протутњала Исламска контроверза и завршио се Велики хаос, страх од смрти превазиђен је током последњих десетак година ЈА-облацима, складиштима комплетног сећања и свих особина једне личности, који и после смрти појединца имају могућност комуникације са живима, као и са осталим постмортем облацима. Иако роман припада жанру СФ-а, писац сматра да је његово ново дело заправо у жанру историјског романа, само из будућности, јер је слична методологија при писању оба жанра.

Када у роману почну да се проносе гласине о необјашњивом гашењу ЈА-облака, шири се панични страх. Дин, амстердамски стручњак за маркетинг, пореклом Србин, изолован од реалности физичког света, добија од корпорације у којој ради I-SKY задатак да направи кампању за умирење широке публике због ширења епидемије гашења ЈА-облака.

1 isky Foto Borivoje Milosavljević.png
Дубравка Драговић Шеховић и Ненад Илић
Боривоје Милосављевић

 Дубравка Драговић Шеховић приметила је да је усамљеност доминантна тема романа: „Главног јунака води пожуда, као и емоције, тако да је ово заправо љубавни роман. Дин страхује од додира, али жуди за љубављу. Он је човек будућности која долази за неколико година. Ипак, кроз роман се веома мења, развија, не зна више ко је жив, ко покојник; прича са прецима и напослетку открива веру“, каже Шеховић.

Узнемирени јунак, до тада комфоран у својој изолацији, на једном од ретких пословних састанака уживо упознаје Сару, младу жену која га привлачи. Како би јој се приближио, Дин са муком савлађује препреке сопствене неуротичности, а касније се сазнаје да Сара спада у радикалне противнике ЈА-неба.

4 isky Foto Borivoje Milosavljević.png
Боривоје Милосављевић

 „У роману киборзи су представљени као дорађени људи, покренута је и важна тема чипова, којих се многи плаше. Ипак, ти чипови могу донети добро људима јер поспешују памћење и брзо учење, тако да постоје одређене предности“, рекао је аутор. Уредница Драговић Шеховић и писац сложили су се да је пандемија вируса корона показала на делу шта значи страх и да је људе могуће контролисати помоћу страха.

„Роман сам и почео да пишем у доба вируса корона, пре више од две године. Пре годину дана сам предао рукопис Лагуни и ево – роман је изашао. У време карантина све је било сабласно – празне улице, без људи, као да нема живота. Роман додирује границе слободе и демократије, нагиње ка тоталитаризму. Ово је роман из будућности који говори о љубави и слободи. А без одрицања нема слободе и љубави“, рекао је Илић.

2 isky Foto Borivoje Milosavljević.png
Боривоје Милосављевић

 Свештеник Ненад Илић нам је на врло посећеној промоцији открио да чита теолошке књиге и да воли добро написане крими романе. „Књиге морају бити занимљиве. Најважније је да вас прича понесе. Када осетим да аутор паметује, није ми пријатно.“

Подели вест