beograd za pocetnike  final.jpg
промо

промо

Београдска ризница

БЕОРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Посетите трибину о чукаричком благу у Галерији 73 на Бановом брду

22.09.2022.

БЕОРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Посетите трибину о чукаричком благу у Галерији 73 на Бановом брду
Величина слова

Трибина „Београд за почетнике”- Дани европске културне баштине" биће одржана под називом „Лов на изгубљено благо Чукарице” у петак, 23. септембра у 18.30 часова у Галерији 73.

Где се одржава

Галерија 73


Када се одржава

23. септембра у 18.30 часова


Археолошка налазишта стара хиљадама година, затрпани лагуми, заборављени тунели, подземне војне базе и скривени нацистички бункери, напуштене фабрике и пећине представљају културно и природно благо Чукарице. Многа од ових места таворе у немару и забораву, многа су баш због тога узурпирали несавесни појединци за личну корист. Зато су организатори одлучили да вас у светлу овогодишње теме Дана европске баштине подсете на наше заборављено и често нажалост изгубљено одрживо наслеђе. 

Како је настала импозантна фабрика из доба Обреновића - бисер индустријског наслеђа Европе? Зашто су се крајем 19. века за Чукарицу отимали инвеститори из Белгије, Енглеске, Немачке, Аустрије, па цак и из Јапана... Како су почетком 20. века у крви угушени раднички штрајкови? Где у Београду, осим на Славији, постоји споменик Димитрију Туцовићу? Где још у Београду, осим у Ботаничкој башти можете да видите ретке, угрожене и заштићене врсте домаћих и егзотичних врста биљака са свих страна света?

Гост трибине биће Раде Милић, археолог при Центру за урбани развој, а модераторка и ауторка трибине је Смиљана Попов, новинар.

Подели вест