DSCF8373 mala.jpg
Рајко Каришић

Рајко Каришић

Београдска ризница

ЗЛАТНА ЗНАЧКА СЛИКАРКИ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ НАЦИОНАЛНОГ НАСЛЕЂА: Јелена Милошевић одликована за допринос развоју културнох делатности

19.01.2023.

ЗЛАТНА ЗНАЧКА СЛИКАРКИ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ НАЦИОНАЛНОГ НАСЛЕЂА: Јелена Милошевић одликована за допринос развоју културнох делатности
Величина слова

Сваке године Културно-просветна заједнице Србије додељује Зlлатну значку за дугогодишњи допринос развијању културних делатности - за несебичан, предан и дуготрајан рад, а за 2022. годину међу награђенима је сликарка јелена Милошевић која током своје плодне каријере промовише наше културно наслеђе.

Где се одржава

Народно позориште


Жири је радио у саставу Живорад Ајдачић (председник) и чланови: Божица Велоусис, књижевница, Мирољуб Филиповић Филимир, ликовни уметник, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник и Марија Бишоф, уредник. Награда се састоји од позлаћене значке и повеље – графичког листа.

Међу награђенима је Јелена Милошевић, сликарка и дизајнер, рођена је у Београду, где и данас живи и ради. Током својих многобројних путовања широм Европе, САД-а и Африке, промовишући своју уметност промовисала је и наше богато културно наслеђе. У својој каријери Јелена се труди да досегне лепоту уметничког израза не само у својим сликама, осликаним предметима и моди, већ и у дизајну ентеријера многобројних објеката. Имала је значајан број самосталних и колективних изложби у бившој Југославији као и у САД-у, Италији, Аустрији, Грчкој, Јужној Африци и на Кипру. Тренутно припрема велику ретроспективну изложбу коју ће одржати крајем априла 2023. године у Дому Војске у Београду.

Многе познате личности, као што су Принц Алберт од Монака, господин Нелсон Мандела, господин и госпођа Клинтон, Опра Винфри, и госпођа Мадлена Зептер поседују у својим колекцијама Јеленине радове.

Јелена Милошевић се нашла у друштву уметника попут: Михајло Витезовић, драмски писац и редитељ, Бранислав Томашевић, драмски уметник, Владан Ђурковић, редитељ, Нино Брајовић, новинар, сценариста, проф. др Миливоје Вељић, пијаниста, др Силвана Грујић, музички уредник, Благица Бети Ђорђевић, музички уметник, извођач, Драгана Косјерина, новинар и тв водитељ, Гордана Предић, културни посленик, Владимир Сивцевич Волођа, графички дизајнер…

Златну значку додељују Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Подели вест