BW_Zgrada Pošte (3).jpg
BW promo render

BW promo render

Београдска ризница

МОНУМЕНТАЛНО ЗДАЊЕ „СРПСКОГ ГАУДИЈА" У ПУНОМ СЈАЈУ! Након неколико деценија враћа се стари изглед Поште на Савском тргу

25.01.2023.

МОНУМЕНТАЛНО ЗДАЊЕ „СРПСКОГ ГАУДИЈА" У ПУНОМ СЈАЈУ! Након неколико деценија враћа се стари изглед Поште на Савском тргу
Величина слова

Зграда некадашње Поште на Савском тргу, ремек-дело великог српског архитекте Момира Коруновића, ускоро ће, након вишедеценијске запуштености, бити темељно реконструисана. Једном од најлепших здања предратног Београда биће враћен оригинални изглед, са раскошном фасадом и у идентичним размерама које је имало све до 1944. године.

„На основу постојеће архивске документације и оригиналних цртежа, који су укрштани с аутентичним фотографијама, реконструисана је оригинална спољашност зграде. Такође, откривени су сви планови фасаде и реконструисани су елементи којих није било на цртежима. Савремени начин градње и постојећи грађевински материјали биће прилагођени физиономији објекта, како би се темељном реконструкцијом постигао што је могуће оригиналнији изглед зграде саграђене пре готово једног века“, истакао је Братислав Милојевић из компаније Машинопројект Копринг, која је ангажована на реконструкцији.

BW_Zgrada Pošte (1).jpg
BW promo render

 Будући образовно-културни центар града

Након завршетка реконструкције, Коруновићево здање на Савском тргу постаће нови дом за дечије позориште „Бошко Буха“, интерактивни дечији музеј, као и библиотеку, док ће се на последњем спрату налазити ресторан и кафић за посетиоце, са отвореним терасама на деловима равног крова. У непосредној близини, у оквиру Београда на води, биће саграђена и најмодернија двојезична државна основна школа са базеном, као и државни вртић са најсавременијим садржајима за децу, а на метро станици иза зграде реновиране некадашње Главне железничке станице укрштаће се прве две линије подземне железнице.

BW_Zgrada Pošte (2).jpg
BW promo render

Некадашњи бисер српске архитектуре

Чувени архитекта Момир Коруновић подигао је зграду Старе поште у савременом српско-византијском стилу 1929. године, али је бурна историја закомпликовала њену судбину. Ово здање, које је поносно истицано на разгледницама старог Београда, током Другог светског рата претрпело је велика оштећења. По завршетку рата зграда је рестаурирана у духу соцреализма, а са раскошне фасаде, пред којом су многи остајали задивљени, поскидани су орнаментални и декоративни елементи који су је красили. Тако је Стара пошта „огољена“, заравњена, скраћена и сведена на данашњи изглед који није ни налик оригиналном решењу.

Након пажљивог обнављања Београдске задруге и реконструкције хотела „Бристол“, која је у току, компанија Белграде Wатерфронт ће удахнути нови живот још једном заборављеном ремек-делу, које ће поново бити уврштено на листу најпрепознатљивијих симбола српске престонице.

Подели вест